Záhada složeného císařského ubrousku odhalena. Pracovnice Konopiště ji řešily celý rok

8. prosinec 2018 13:51

Celý rok hledali pracovníci středočeského zámku Konopiště fintu, jak složit na stůl vánoční ubrousek tak, jak ho vídával panovník František Ferdinand d´Este. Při adventních prohlídkách ho můžou na sváteční tabuli obdivovat i návštěvníci. 

"Nejdřív si musíme připravit ubrousek tak, aby byl rovný jako list papíru. Překládáme ho tak, až nám vznikne trojúhelník, ze kterého se ubrousek tvaruje do takzvaných rohů hojnosti. Do nich potom vkládáme pečivo nebo jinou výzdobu," popisuje památkářka Jitka Bukovjanová. Přesný postup ale neprozradí. 

Speciální skladba císařských ubrousků se používala od 19. století výhradně na rakouském císařském dvoře. "Jeho skládání bylo tajemstvím, které se dědilo z generace na generaci. Návod, jak ubrousek speciálně složit, nikde zapsán nebyl," doplňuje svou kolegyni Libuše Rujsová. 

Úprava zámeckého stolu na Konopišti.

Pracovnice zámku se proto rozhodly, že záhadu vyřeší. Trvalo jim to celý rok. "V závěru se ukázalo, že ta skladba je velice jednoduchá, jenom je tam jeden zvláštní fígl. Pokud se na něj nepřijde, tak se ubrousek nesloží," vysvětluje Rujsová. 

Obě ženy jsou připraveny tajemství dál střežit a předat ho až při svém odchodu ze zámku.

Spustit audio