Zahrada v listopadu, budka pro ježka, prevence kožních onemocnění u psů a koček

30. říjen 2010

V tomto díle se dozvíte, co na zahrádkáře čeká v měsíci listopadu. Zaměříme se na úklid, přípravu na zimu a také na ovocné stromy a keře. Zvířata mají v dnešní velmi civilizované době stále těžší podmínky pro přezimování. Jak jim můžete pomoci? Třeba tím, že vyrobíte chaloupku pro ježka, budete z ní mít radost vy i vaše děti. Jak předcházet kožním onemocněním psů a koček? Na to se ptal Jan Zítka veterinářky Rostislavy Fábikové.

Zahrada v listopadu
Je čas na důkladnou údržbu zahrady. Jak asi tušíte o práci nebude nouze, protože zima se nezadržitelně blíží. Co nás zahrádkáře čeká v listopadu? Zaměříme se na úklid, přípravu na zimu a také na ovocné stromy a keře. Víc nám poví zahradník Václav Straka, ke kterému nás zavede Jan Zítka.

Yachta a její zazimování
Touto dobou už všichni jachtaři přemýšlí, jak a kdy odvezou z vodních ploch svoje milované plachetnice do bezpečí. Zazimovat plachetnici je proces poměrně náročný a je potřeba ho zvládnout bez chyby, jinak místo na vodu, povezete jachtu na jaře rovnou do opravy. O tom, jak zazimování plachetnice probíhá hovořila Markéta Vejvodová u závodního jachtaře Josefa Bučila.

Budka pro ježka
Zvířata mají v dnešní velmi civilizované době stále těžší podmínky pro přezimování. A pomoci jim můžete právě vy...a nejlépe na vaší zahradě, kde se budou během zimního spánku cítit „ jako doma“. Když si dáte práci s chaloupkou pro ježka, budete z ní mít radost vy i vaše děti, ale pochopitelně především ježek, který se právě shází po bydlišti. Vše potřebné k výrobě pro Vás zjistila Markéta Vejvodová u Petra Stýbla z Českého svazu ochránců zvířat.

Prevence kožních onemocnění u psů a koček
Jak předcházet kožním onemocněním psů a koček? Především správnou péčí o jejich kůži a srst. Co v rámci prevence potřebují naši čtyřnozí kamarádi, se teď dozvíme od veterinářky Rostislavy Fábikové. O rozhovor ji požádal Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr
Skvrny od potravin obsahujících bílkoviny (mléční výrobky, vejce, maso apod.) teplou vodou nečistíme a dáváme také pozor, abychom je nezažehlili. Bílkovina by se vlivem tepla srazila a skvrnu by už nešlo odstranit. Použijeme jen vlažnou vodu s enzymovým pracím práškem.

autor: Eduard Hrubeš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.