Zahradil předčasně opouští jednání Konventu EU

12. červen 2003

Místopředseda ODS Jan Zahradil předčasně končí svou přítomnost v Konventu, který diskutuje o budoucnosti Evropské unie. Pátečního jednání, na kterém by mělo stopětičlenné shromáždění dokončit návrh evropské ústavy, se už nezúčastní. Nesouhlasí totiž s předlohou, tak jak ji Konvent navrhuje. Zahradil má výhrady k dalšímu posílení kompetencí a rozhodovacích pravomocí z úrovně národní na úroveň evropskou.

Už jenom v hodinách se odpočítává čas, který má Konvent na svou práci o budoucnosti Evropské unie. V pátek by měl dokončit návrh evropské ústavy, který poveze příští pátek šéf Konventu Valéry Giscard d´Estaign politickým špičkám na summit do Soluně.

Kompromis je na obzoru, ovšem zřejmě největší potíží zůstane citlivá otázka radikálního omezení jednomyslnosti při rozhodování v EU. Jeden ze tří zástupců České republiky v tomto shromáždění, Jan Zahradil z ODS, se rozhodl jednání předčasně opustit. "Já jsem skutečně přesvědčen, že ty obrysy evropského superstátu, se kterým nesouhlasím, se tam jasně rýsují."

Spokojený ale není ani tábor federalistů. Mnozí z nich mají za to, že Konvent nejde ve větší integraci dost daleko. Podobně to vidí i Giovanni Grevy z bruselského centra pro evropskou politiku. "Myslím, že to není dobrý vývoj. Je to otázka praktického fungování. Pro rozhodování je úplně jiná situace, když za stolem stojí 15, nebo 25 členů. Bylo potřeba posílit institucionální strukturu, ale tímto směrem to podle mne nejde."

Jan Zahradil v Konventu zastupuje Poslaneckou sněmovnu. Zástupcem Senátu je Josef Zieleniec a vládu tam reprezentuje Jan Kohout.

Zahradilovo rozhodnutí oba naše zbývající zástupce zaskočilo. Podle senátora Zieleniece jde o nezralý krok, který je zřejmě určen domácímu publiku před nadcházejícím referendem o vstupu do Unie. Jan Kohout má Zahradilovi za zlé, že odjel právě v klíčovém momentu. O výsledném návrhu a o tom, jestli se skutečně rýsuje evropský "superstát", podle něj není zdaleka ještě rozhodnuto. "Bitva ještě není dobojována," myslí si Kohout.

autoři: ark , mri , pkv , mta
Spustit audio