Zahradní velikonoční vrba, zdobení kraslic, rady k velikonoční výzdobě

31. březen 2012

Velikonoční svátky jsou za dveřmi. Představili jsme vám techniky zdobení kraslic jako jsou gravírování a batikování. Přáli byste si letošní velikonoční výzdobu pojmout zcela nově? Jestli máte stylový interiér, možná by vás zajímalo, jaké jsou nejnovější trendy.

Zahradní velikonoční vrba
Patříte k těm domácím kutilům, kteří si rádi všechny velikonoční dekorace vyrábějí sami, jenomže se vám nechce běhat kolem potoků a shánět vrbové proutky na pomlázku a košíky? Nevadí! Vždyť si můžete pěstovat menší druhy vrby přímo na vaší zahradě. Kočičky z vrby navíc přilákají na vaší zahradu včely, které vašim květinkám jenom prospějí. Na všechny informace se ptala Markéta Vejvodová specialistky Jany Novákové ze společnosti Janiny Zahrady.

Gravírované a batikované kraslice
Velikonoční svátky jsou za dveřmi. A hospodyně už možná přemýšlejí o tom, jaké kraslice letos vytvoří. Pokud byste se, milé dámy, chtěly pustit do něčeho nového, zajímavého a přitom časově ne zas tak náročného, zkuste gravírování a batikování. O těchto technikách zdobení velikonočních vajec nám poví víc Ivana Sýkorová. Ji v Muzeu Mladoboleslavska navštívil a krátkou reportáž pořídil Jan Zítka.

Rady k velikonoční výzdobě od designéra
Přáli byste si letošní velikonoční výzdobu pojmout zcela nově? Sice s ohledem na tradici, ale tak, aby ladila s moderním vybavením? Velikonoční atmosféru totiž pouze kraslicemi nevytvoříte. Jestli máte stylový interiér, možná by vás zajímalo, jaké jsou nejnovější trendy. Na všechny informace se ptala Markéta Vejvodová interiérových designerů Věry a Petra Tomíčkových z Toto studia.

Louskáček červenoprsý
Louskáček červenoprsý je opeřenec, který pochází ze západní Afriky. Tohoto astrildovitého pěvce můžeme najít i ve voliérách některých našich chovatelů. Zajímavosti i praktické rady na téma louskáček červenoprsý jste se dozvěděli od kurátora oddělení ptactva pražské ZOO Antonína Vajdla. S ním natáčel Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr:
Starší radiátory se mezi jednotlivými žebry pravidelně zanášejí prachem, který se špatně utírá. Zkuste to pomocí fénu: nejprve položte pod radiátor noviny a fén zapněte na nejvyšší výkon i teplotu. Prach snadno odfouknete, zůstane na novinách, které vyhodíte. Mastné nečistoty se zahřejí a potom už je lehce odstraníte hadrem navlhčeným ve vodě s pracím práškem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.