Zahrady Anežského kláštera oplývají zelení a uměleckými díly. Každý si v nich najde svůj kout

1. květen 2022

Anežský klášter v Praze se nachází na břehu Vltavy v historické části Starého Města. Dvojklášter ženského řádu klarisek a mužského řádu menších bratří založila přemyslovská princezna Anežka Česká. Dnes historicky cenný areál spravuje Národní galerie v Praze. Proto jsou jeho zahrady plné nejen zeleně, ale i uměleckých děl.

Klášter zvaný také Na Františku je jednou z nejstarších gotických staveb Prahy. Anežka Přemyslovna ho založila za podpory královské rodiny počátkem třicátých let 13. století, zanedlouho poté do něj vstoupila a stanula v jeho čele. Dnes je plný uměleckých děl Národní galerie.

Přízemí areálu zaujímá prohlídkový okruh věnovaný historii dvojkláštera a jeho zakladatelce. Jeho součástí je také lapidárium v konventu klarisek a menších bratří. Zahrnuje soubor architektonických fragmentů z doby výstavby kláštera, zakládacích desek oltářů a náhrobních kamenů.

Sbírková expozice umístěná v patře klášterního komplexu prezentuje na více než dvou stech exponátech vývoj výtvarného umění během tří staletí. Z oboru malířství, sochařství a uměleckého řemesla.

Celoročně jsou přístupné také obě klášterní zahrady s prohlídkovým okruhem architekturou kláštera a sochařskými díly předních českých umělců.

Sochy Michala Gabriela

Kulturní akce i netradiční stavby

Areál Anežského kláštera prošel v letech 2015 a 2016 sadovnickými, stavebními a restaurátorskými úpravami. Zahrady jsou teď volně přístupné i branami z Dvořákova nábřeží. V létě zahrady ožívají v rámci kulturního programu nazvaného Anežka Live. Na venkovním pódiu v Severní zahradě nebo naproti takzvanému pobytovému schodišti u Klášterní zahrady, kde si lze udělat piknik, se konají workshopy, promítají filmy, hraje divadlo nebo cvičí jóga. V areálu funguje také kavárna.

Děti si s oblibou hrají v Přístěnku od Františka Skály, dospělí návštěvníci si mohou ze Slunečního vozíku stejného autora prohlížet architekturu netradiční optikou. V zahradách objevíte sochařská díla Františka Bílka, Jaroslava Róny, Čestmíra Sušky a dalších. Obě klášterní zahrady jsou přístupné každý den, po celý rok. Klášter si můžete prohlédnout od úterý do neděle.

Spustit audio