Zákaz přecházení kolejí cestující nedodržují, na nádražích proto narazíte na policejní kontroly. Počet sražených lidí totiž roste

17. říjen 2022 11:13

Přebíhání přes železniční trať u nás stojí ročně mnoho životů, proto se policisté snaží riskující lidi čas od času kontrolovat. Hlídkují pravidelně například na nádraží v Říčanech u Prahy, kde si chodci cestu zkracují přes koleje ve velkém.

Čtěte také

„Dobrý den, vy jste přebíhal přes koleje, to se nesmí. Máte tady podchod pro pěší, je třeba ho využít. Jedná se o přestupek na úseku dráhy, ta pokuta je tam až do 10 tisíc na místě, vyřešíme to dnes domluvou, ale příště ho využijte,“ nabádá policista Tomáš Kostelka jednoho z neukázněných chodců, který mezitím doběhl až do svého auta.

Pán se omlouvá a vše je vyřešeno domluvou. „Pokud ten člověk ví, čeho se dopustil, přizná přestupek a spolupracuje, tak často to končí domluvou na místě,“ dodává policista.

Smrt na kolejích za to nestojí

Na kontroly nepovoleného přecházení přes koleje dohlíží také policejní preventista Zdeněk Chalupa. „Mají využívat podchody, nadchody, nepřibližovat se do míst, která jsou veřejnosti nepřístupná.“ Koleje kontrolují namátkově po celý rok.

I přesto, že středočeská policie udělila za nepovolené přebíhání železniční trati o téměř polovinu pokut méně než v loňském roce, podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala usmrcených lidí po srážce vlakem od loňského roku přibylo:

„Drážní inspekce od začátku roku eviduje 192 střetů vlaků s osobou, zemřelo 138 osob, v porovnání s minulým rokem se jedná o nárůst o víc než jednu čtvrtinu.“ Ke střetům vlaků s člověkem dochází nejčastěji v Praze a Moravskoslezském kraji.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio

Související