Zákupský zámek si oblíbil císař Ferdinand Dobrotivý, pro své pohodlí nechal zřídit výtah

1. srpen 2018
Česko – země neznámá

Páni z Vartenberka, Berkové z Dubé a Habsburkové mají jedno společné. Všichni pobývali na zámku v Zákupech, který postupně měnili a rozšiřovali. Z původní tvrze se stalo rozsáhlé sídlo, kam se rád vracel i císařpán Ferdinand I. Dobrotivý.

 

Zanedbané sídlo nechal proměnit v tehdy módním stylu druhého rokoka na pohodlnou letní rezidenci. Aby se mohl stárnoucí císař po zámku lépe pohybovat, byl zde už v roce 1870 vybudován polstrovaný kabinový výtah. První v Čechách a jeden z prvních v Evropě. Ve výtahu je dodnes luxusní polstrované sezení pro císařský pár. Pohon obstarával sloužící pomocí mechanismu ručních rumpálů, které byly v každém patře. Výtahem se nechal císař vozit ráno z jídelny ve druhém patře, kde dodnes jsou císařské paláce, do zámecké kaple a pak do přízemí, kde přesedal do kočáru a vydával se na projížďku. Poslední pobyt bývalého císařského páru se v Zákupech odehrál roku 1874 a o rok později monarcha skonal.

Dalším zajímavým příběhem zákupského zámku je svatba arcivévody Františka Ferdinanda d´Este. Dosáhl zde totiž kýženého sňatku s milovanou hraběnkou Žofií Chotkovou. Místo nebylo vybráno náhodou. Sňatek z lásky nenacházel podporu v rodině Habsburků, císař František Josef I. dlouho otálel vydat souhlas s tím, aby následník trůnu pojal za choť ženu pocházející pouze z hraběcího rodu. Trnitou cestu k vysněné svatbě mu pomohla vyklestit jeho nevlastní matka arcivévodkyně Marie Tereza z Braganzy, s níž ji pojil doslova mateřský vztah. Tato vlídná nenápadná žena jako nejvýše postavená arcivévodkyně plnila dokonce povinnosti první dámy mocnářství za císařovnu Alžbětu Bavorskou, která dlela často mimo císařský dvůr, a měla tak vliv na císaře. Zákupy užívala jako letní zámek na přelomu 19. a 20. století. Svatba jejího milovaného nevlastního syna se tedy konala na jejím sídle v kapli sv. Františka z Assisi 1. července 1900.

Po zániku monarchie roku 1918 přešel zámek Zákupy do vlastnictví státu společně s dalšími císařskými statky. Stát se za svých sto let choval k majetkům různě. Zámek sloužil ministerstvům, lesům a dalším institucím. I když se ze zámeckého inventáře odvezlo, rozdalo i odcizilo hodně věcí, ještě víc jich zbylo a zámek tak působí velice bohatě. Postupně se rekonstruují další a další pokoje. Návštěvníci mohou vidět i průběh prací. Za návštěvu kromě dvou základních císařských okruhů stojí i sklepení. A nelze zapomenout na medvědárium. Zdejší medvěd Matoušek slaví letos 25 narozeniny. K zámku patřil i hospodářský dvůr, který by se měl podle pro zámek zapáleného kastelána Petra Weisse dočkat v příštím roce zahájení rekonstrukčních prací. Určitě si nenechte ujít prohlídku francouzské zahrady a Anglického parku.

Zámek Zákupy se nachází v centru města Zákupy, asi tři minuty chůze od náměstí. Do Zákup jezdí autobusové i vlakové linky. U zámku je velké parkoviště. Více informací na https://www.zamek-zakupy.cz/cs.

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři