Zalévání sazenic po zakořenění omezte jen na nezbytnou dodávku vody, hlavně je nerozmazlujte

14. květen 2021

Po „ledových mužích“ se můžeme pustit do vysazování předpěstovaných sazenic zeleniny a květin do záhonů. Kolik vody a živin potřebují? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Pokud jsme to před zimou nestihli, nic není ztraceno. Asi 14 dnů před výsadbou uděláme výsadbové jámy. Alespoň 5 litrů zeminy vyházíme na povrch, naspod jamky můžeme hodit 5 dkg Cereritu a asi 10 dkg granulovaného hnoje. Dosypeme univerzálním substrátem nebo kompostem z hnoje a zbytků ze zahrady.

Nemáme-li ho a ani ten substrát, koupíme si rohovinu a tu zamícháme do ‚obyčejného kompostu‘ ve výsadbové jámě. Množství rohoviny podle návodu. Pak se pustíme do výsadby. Uděláme otvor 2x větší než je kelímek se sazenicí. Do jamky nalijeme vodu a to ještě dvakrát, po vsáknutí. Když nalijeme vodu naposledy, dáme do ní sazenici. Jak se voda vsakuje, tato se usazuje. My dosýpáme zeminu, neumačkáváme, necháme, aby se slehla, tak jak se z ní vsakuje voda. Takové zalití mnohdy stačí na dva, tři týdny i na déle. Další zálivku děláme, když sazenice (mladá rostlina) naznačuje, že by začínala vadnout už po ránu.

Sadbu z půllitrového kelímku vysadíme do jednou tak velké jamky

Nejsem zastáncem denního zalévání, jako agronom to beru v zahradě jako na poli. Tedy ne úplně doslova, že bych nechal zeleninu napospas suchu a žáru slunce, ale hýčkání nejsem moc nakloněn. Ať se sazenice snaží, koření hlouběji. Když už jsem jim připravil zásobu živin, ať si pro ni sáhnou rozvíjejícími se kořeny. Myslím, že hýčkané sazenice se moc nesnaží. No, a když neprší, zalévám k rostlinám. Až přijde zem k sobě, okopu. A znovu před další zálivkou nebo deštěm.“

Spustit audio

Související