Žaludek

28. únor 2005

Posluchačka Semelová mi poradila, abych se někdy zabýval pojmenováními souvisejícími s naším tělem. Například orgány, jako jsou srdce, žaludek, plíce, dále třeba tělními tekutinami, také nohy, ruce a třeba řasy by posluchačku zajímaly. Proč ne. Začnu žaludkem, ale předtím poznamenám, že zatímco skoro všechno, co nosíme na těle, má pojmenování pocházející z cizích jazyků, skoro všechno, možná úplně všechno, z čeho se naše tělo skládá, se jmenuje hezky česky, tedy slovansky.

Takže slíbený žaludek, slovo, u nějž nás bude hlavně zajímat, zda nějak souvisí se skoro totožným výrazem žalud. Pro pořádek si řekněme, že žaludek je (cituji ze Slovníku spisovného jazyka českého) "svalový vakovitý orgán v břišní dutině, sloužící k promíšení potravy trávicími šťávami" a žalud podle stejného slovníku především plod dubu a pak také část mužského pohlavního orgánu a barva v kartách. Žaludek je slovo všeslovanské, polsky se mu říká žoladek, rusky želudok. Praslovanské želod má určitě indoevropský kořen, ale odborníci nevědí úplně přesně, který. Jedna možnost by byl kořen ghol- a v tom případě by slovanský žaludek souvisel s řeckým choládes, vnitřnosti. Možná ale otcem žaludku je kořen gel-, který znamenal polykat či hltat; v tom případě by slovo žaludek bylo příbuzné právě se slovesem hltat. Kořen gel-, a tedy hltání, by podle jedné teorie mohly stát také na počátku slova žalud, které je rovněž všeslovanské s indoevropskými kořeny.

Michal Novotný

Jak hltaní souvisí se žaludy, naznačuje etymolog Václav Machek. Žaludy byly nejdůležitějším žrádlem vepřů, prasata žaludy hltala. Pokud by to tak bylo, slova žaludek a žalud by opravdu byla příbuzná. Ale asi to tak není, současný etymolog Jiří Rejzek píše, že etymologická totožnost žaludu a žaludku je "sotva přijatelná". Pravděpodobnější je, že slovo žalud pochází z indoevropského kořene, který měl význam dub, a žalud se žaludkem nijak nesouvisí.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.