Zámecká expozice v Bělé pod Bezdězem vás zavede na panství Valdštejnů

17. červenec 2012

Během prázdnin můžete navštívit ve středních Čechách i zámek v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Přestože objekt prochází dlouhodobou rekonstrukcí, navštívit v něm můžete muzeum a také novou zámeckou expozici.

Zámek je o prázdninách otevřený denně včetně pondělí. „Úplnou novinkou pro návštěvníky letošní sezóny na zámku v Bělé pod Bezdězem je odhalená další místnost v podzemí. O té jsme nevěděli. Patrně to byl sklep nebo lednice,“ řekl průvodce Josef Miller. Návštěvníci se tak dostanou do míst, která nemohli spatřit zhruba 150 let. V zámku ve kterém sídlí městské muzeum byla před rokem zpřístupněna nová zámecká expozice. Bělský zámek je jednou z mála ukázek raně barokní zámecké architektury v Čechách.

Muzeum nabízí návštěvníkům ve dvou místnostech stálou expozici "Historie Podbezdězí", která přibližuje dějiny regionu od pravěku do 19. století. Třebaže pochází již z roku 1958 a navíc zahrnuje i část Českolipska včetně Bezdězu, přináší stále všem zájemcům nevšední poznatky a dojmy. Pozornost vzbuzují zejména doklady o vztahu Karla Hynka Máchy či Bedřicha Smetany k Bělé a jejímu okolí. V dalších třech sálech, z nichž vyniká velká hala s nedávno rekonstruovaným kazetovým stropem, jsou pořádány krátkodobé výstavy, především výtvarné, ale také tématické či ze sbírek muzea.

Průvodce Josef Miller v jedné ze zámeckých expozic

Od začátku prázdnin opět můžete navštívit Městskou zámeckou expozici každý den od 9 do 12 a od 13 do 17 hod. Co pro vás nachystala pro letošní léto? Výstavu prací Josefa Augusta Bubáka „Obrazy s příběhem“ doplnila 30. července putovní výstava 13 plastik inspirovaných K. H. Máchou s názvem „Máchovské imprese“, která zůstane ve zdech zámku do 29. července. Od 1. srpna vystřídá obrazy J. A. Bubáka výstava věnovaná archeologii „Tajemné podzemí“. Také letos nabízíme zájemcům prohlídky celého objektu zámku. S průvodcem můžete projít celým obydleným komplexem, podíváte se do běžně nepřístupné kaple sv. Josefa, projdete spojovací chodbou nad kaplí s nově instalovanými obrazy. Nahlédnete do půdních prostor i gotických sklepů původního hradu. V jednom ze sklepních prostor na vás čeká maketa údajně posledního božiště boha Černoboha Raksy ve Skalsku, věnovaná památce průkopníka české archeologie, patera V. Krolmuse.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio