Zámecký park ve Vlašimi ukrývá exotické stromy i romantické stavbičky. Čínský pavilon je unikátní

26. červen 2020

Tři novogotické brány vítají návštěvníky vlašimského zámeckého parku, který byl svého času považován za jeden z nejkrásnějších v Evropě. Historie tamního sídla spadá do středověku, původně gotický hrad nad řekou Blanicí postavili Vlastislavicové v roce 1308. 

Unikátností parku jsou dochované romantické stavbičky, které si tam pro svou potěchu a kratochvíli stavěli majitelé panství, rod Auerspergů, od půlky 18. století. V první řadě je to Čínský pavilon, jeden z posledních dvou, které se v České republice dochovaly. Pavilon stojí na mýtině uprostřed lesa a má podobu osmiboké pagody. V současnosti jeho středem vede schodiště, kdysi byl ale vstup do pavilonu přes dřevěnou věž a mostek. Prostor okolo pavilonu se nazýval „čína“ a byl plný exotických rostlin a ptáků ve voliérách. Posezení nabízelo pohodlí pro šlechtický rod i jeho hosty. V přízemí byla kavárna a kulečníkový stůl.

Další stavbou je Starý hrad, umělá gotická zřícenina, kde se nyní nachází expozice ČSOP Vlašim a expozice replik obrazů Antonína Pucherny. Díky tomuto českému grafikovi a malíři dnes víme, jak stavbičky vypadaly původně či které se dodnes nedochovaly, protože park Pucherna maloval v době jeho největšího rozkvětu. Nedochovala se třeba Maurská besídka nebo Turecká mešita.

Zámecký park ve Vlašimi na Benešovsku, Čínský pavilon

Za zmínku stojí i příroda parku. Duby letní zde dosahují stáří tří set let a rostou zde i exotické dřeviny, jako liliovník tulipánovitý, sekvoje nebo korkovník. Naučné stezky nabízejí i prvky pro děti. Park má rozlohu 75 hektarů a lze v něm strávit spoustu času při procházkách nebo piknicích.

Park postupně vznikal od roku 1755, a to na místě někdejší zámecké obory. „Je jedním z největších přírodně-krajinářských parků v Evropě,“ upozorňuje vedoucí Informačního centra zámeckého areálu Lenka Röschlová.

PRAKTICKÉ INFORMACE:

  • Park je téměř v centru Vlašimi a je celoročně volně přístupný. Mohou do něj i cyklisté nebo lidé se psy.
  • V zámku se nachází Muzeum Podblanicka a také tři zpřístupněné komnaty, dokumentující život poslední vlašimské šlechty. Můžete rovněž navštívit zámeckou věž.
  • Kromě Starého hradu a Čínského pavilonu stojí za pozornost i dochované tři brány vedoucí do parku – Vlašimská, Domašínská a Znosimská. 
  • Pokud si chcete prohlédnout i interiér romantických stavbiček, je třeba se zúčastnit komentované prohlídky. Na tu se lze objednat v Informačním centru zámku.
Spustit audio

Související