Zámek Buchlovice ukazuje, jak Berchtoldové cestovali po světě. K vidění je i cestovní záchod

9. srpen 2018
Česko – země neznámá

Cestování bylo životním stylem celé rodiny Leopolda II. Berchtolda. Výstava, kterou můžete do konce září vidět na zámku v Buchlovicích ve Zlínském kraji, představuje cestovatelské aktivity této rodiny, a to skrze různé zajímavé předměty z celého světa, dobové fotografie s popisky či deníky. Zámek v Buchlovicích se řadí k nejvýznamnějším barokním zámkům na Moravě. Nachází se jen kousek od hradu Buchlova, zhruba deset kilometrů od Uherského Hradiště.

 

Rodina Leopolda II. Berchtolda na cestách je přesný název výstavy, která se koná v hospodářské části horní zámecké budovy zámku Buchlovice. „Leopold II. Berchtold působil v diplomatických službách. Byl velvyslancem v Petrohradě, později se stal ministrem zahraničních věcí Rakouska-Uherska. Jeho manželka byla navíc vášnivou fotografkou, takže díky ní se dochovala nádherná alba,“ říká kastelánka zámku Buchlovice Ivana Šupková.

 Na výstavě je vidění například velký paravan z konce 19. století ve tvaru vějíře. Jeho šířka je 228 centimetrů a používal se jako zástěna před krbem. Další zajímavostí, která se líbí hlavně dětem, je cestovní záchod. „Majetné rodiny, které často cestovaly, si ho braly na cesty sebou,“ dodává kastelánka. Záchod vypadá jako velký dřevěný kufr s nádobou uvnitř.

„Berchtoldové hodně cestovali vlaky, kočáry nebo vlastním autem. A to i se svými třemi malými dětmi. Zajímavostí je, že matka Ferdinandy Berchtoldové podnikla na přelomu let 1913 až 1914 ve svých 71 letech čtyřměsíční poznávací cestu do Indie a na Cejlon. Což je velmi zajímavé, že i dámy v tak vysokém věku cestovaly,“ říká Ivana Šupková.

Zámek Buchlovice nechal postavit Jan Dětřich Petřvaldský pro svoji manželku těsně před rokem 1700. Význam zámku značně stoupl až kolem roku 1900, a to právě za vlády hraběte Leopolda Berchtolda, kterého evropská  historie zná jako  ministra zahraničních věcí habsburské monarchie. Právě zde jednali ministři a přední diplomaté dnes již zaniklých říší.                     

Z buchlovického zámku se tak stalo reprezentativní sídlo, v jehož zdech přední politici té doby rozhodovali o osudech Evropy. Právě z tohoto období pochází současná podoba zámku i luxusně zařízené interiéry. Zámek je zajímavý i svou nádhernou barokní zahradou. 

https://www.zamek-buchlovice.cz/cs

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři