Zámek Červený Hrádek u Jirkova je místem, kde se psaly světové dějiny 20. století

24. říjen 2021

Červený Hrádek najdete pod Krušnými horami, nedaleko Jirkova. Jakkoli nese jméno Hrádek, jde o dobře udržovaný zámek. Ale jako na většině míst i tady byl nejdřív hrad. Jmenoval se Borek a v Zemských deskách je doložen už před rokem 1415. Jméno Červený Hrádek získal ve 20. letech 15. století. Tehdy dostal červenou fasádu.

Po třicetileté válce z něj byla zřícenina, ale tehdejší majitel Jan Adam Hrzán věnoval nemalé peníze a dvacet let času na vybudování důstojného sídla. Nejpozoruhodnějším a dodnes nejzachovalejším místem zámku je Rytířský sál. Hodnotná je částečně zachovaná původní výzdoba zámecké kaple, která se snoubí s nově doplněnými malbami.

Práce na interiérech pokračovaly i v 80. letech 17. století a není bez zajímavosti, že tu působil Jan Brokoff, který pro zámek vytvořil soubor soch, dvě kašny, vázy na schodišti a další díla. Na zámku se narodil Brokoffův syn Ferdinand Maxmilián, v Evropě později proslulý barokní sochař.

Roku 1771 začíná období působení Rottenhanů. Jeden z nich, Jindřich František, byl jedním z nejvýznamnějších mužů své doby. Založil řadu textilních manufaktur, železárnu a výrobnu dřevěného zboží a hraček. Zvelebil své panství a především zámek i okolní park.

Schůzka před Mnichovskou dohodou

Ve druhé polovině 19. století se zámek dostává do majetku rodu Hohenlohe-Langenburg. V srpnu 1938 poskytl poslední majitel z tohoto rodu, Max Egon, předáku sudetských Němců Konrádu Henleinovi a anglickému lordu Waltrovi Runcimanovi zámek pro schůzku, která předznamenala Mnichovskou dohodu a následně i druhou světovou válku.

Výzdoba Rytířského sálu

Po válce se ještě rychleji, než kdysi šlechtické rody, střídali uživatelé zámku. Fungovaly tu postupně středisko školní mládeže, správa domova invalidů zahraničního vojska, domov řeckých dětí, internát a učiliště hornických učňů, po něm ubytovna studentů chemické průmyslovky a školicí středisko Chemických závodů v Záluží u Mostu. Od roku 1967 zámek využívala chomutovská nemocnice jako ozdravovnu pro dospělé a nakonec jako léčebnu dlouhodobě nemocných a rehabilitační oddělení.

V roce 1996 koupilo zámek od státu město Jirkov, deset let se pracovalo na jeho rekonstrukci a dnes tu najdete nejen tři historické prohlídkové okruhy, ale také hotel a wellness, restauraci, pro zpestření i únikovou hru nebo hernu ve staré školní třídě. Pořádají se tu i svatby a různé firemní akce, červenohrádečtí pamatovali i na vozíčkáře, kterým umožňují přístup do vyšších pater.

Pohled do parku

Červený Hrádek se zapojil do projektu Objevuj památky, který podporuje nestátní památkové objekty a dopřává tak návštěvníkům i různé benefity. Během roku se tu pořádají různé kulturní akce a koncerty pro veřejnost.

Spustit audio