Zámek Loučeň nabízí tematické prohlídky s průvodci v dobových kostýmech

13. březen 2014
Česko – země neznámá

Středočeský zámek Loučeň nedaleko Nymburka je romantickou barokní památkou, kde se zastavil čas. Je ideálním místem k odpočinku, zábavě, poučení, ale i prožití krásných romantických chvil. V letech 1704 až 1713 ho postavil tehdejší majitel zdejšího panství Karel Arnošt, hrabě z Valdštejna. Přibližně o 100 let později se pány na Loučeni stali Thurn–Taxisové.

Zámecké pokoje jsou dodnes z padesáti procent vybaveny původním nábytkem posledních majitelů - knížete Alexandra Thurn-Taxise a jeho ženy, kněžny Marie rozené von Hohenlohe. Tato umělecky nadaná dáma udržovala styky s předními umělci té doby. Zámek Loučeň tak díky ní navštívili například americký spisovatel Mark Twain, německý básník Rainer Maria Rilke nebo skladatel Bedřich Smetana.

Prohlídky zámku Loučeň vás zavedou do celkem 17 místností. Průvodci bývají oblečeni v dobových kostýmech - každý z nich představuje některou z postav z historie rodiny Thurn-Taxisů.

Zámek Loučeň - nádvoří podvečer se světelným labyrintem

Nejnavštěvovanější jsou pohádkové dětské prohlídky. Mezi ty nejoblíbenější patří pak čokoládová prohlídka spojená s výkladem o historii čokolády a také s její ochutnávkou. A nesmíme zapomenout ani na večerní prohlídky, kdy je zámek osvícen desítkami lojových svíček a je navíc možné zúčastnit se i spiritistické seance. Ty totiž v čínském salonku pořádala se svojí společností kněžna Marie.

Návštěvu zámku můžete spojit i s krásnou procházkou po Labyrintáriu - rozlehlém zámeckém parku s 11 různými bludišti. Zámek Loučeň i jeho park je otevřený po celý rok. Od dubna do listopadu jsou navíc každou první sobotu v měsíci pořádány na Loučeni velké zámecké slavnosti.

Spustit audio