Zámek Opočno ve východních Čechách se chlubí palmovým skleníkem a vzácnými dřevinami

2. červenec 2018
Česko – země neznámá

Renesanční zámek v Opočně nedaleko Rychnova nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji patří právem k nejnavštěvovanějším místům východních Čech. Rod Colloredo-Mansfeldů zámek využíval především k loveckým kratochvílím a to byla i dobrá záminka k obchodním a politickým schůzkám.

Zámecká zahrada byla proto rozšířena o rozsáhlou oboru se spoustou zvěře. Změnami prošel i zámecký park. Počátkem 17. století byl v prostoru před zámeckým letohrádkem vybudován „francouzský park“ s užitkovou zahradou, kde se pěstovalo i exotické ovoce. 

S příchodem klasicismu došlo po roce 1820 k přeměně okrasného parku v přírodně krajinářský tak zvaný anglický park. Park byl navíc rozšířen i do údolí Zlatého potoka (Rudolfovo údolí), tedy rokle, do níž původně zasahovala obora.

Palmový skleník slouží stále původnímu účelu

V té době v parku vyrostla i rozlehlá budova palmového skleníku a zahradnického domu. Skleník patří k největším stavbám v areálu. Je dlouhý přes padesát metrů a pozoruhodná je zejména jeho jihovýchodní stěna otevřená do parku. Tvoří ji dřevěná konstrukce vyplněná skleněnými lamelami, které představují jakési šupinky a které propouštějí sluneční světlo do interiéru skleníku. Překvapivé je také na tehdejší dobu moderní vybavení dvojitými skly. 

Z historických pramenů se dozvídáme, že i v 19. století tu pěstovali palmy, citrusy a další vzácné exotické rostliny. Palmy tu pochopitelně najdeme i nyní, nově zrekonstruovaný objekt totiž dodnes slouží svému účelu. Především tu přezimují teplomilné rostliny a květinová výzdoba zámku a v původním pískovcovém korytě také ryby z jezírka. Exotické a vzácné dřeviny najdeme ale i v parku. Perlou mezi místními dřevinami je černý ořech, který roste na prvním nádvoří zámku.

Vzácný černý ořech na nádvoří zámku Opočno

Zámeckým parkem se můžete projít kdykoliv, bez ohledu na turistickou sezonu. Na několika místech dvacetihektarového parku najdete vyhlídky s pohledy na panorama zámku, vodní hladiny rybníků a vzdálená podhůří Orlických hor a Krkonoš. Na park pak navazuje lesní komplex obory, který je známý zejména chovem daňků, muflonů a jelenů Dybowského.

https://www.zamek-opocno.cz/cs

autor: Jiřina Šímová
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři