Zámek Stekník se chlubí italskou terasovitou zahradou. Kvetou v ní omamně vonící růže

19. červenec 2018
Česko – země neznámá

Uprostřed zeleného chmelového pole stojí na Žatecku zámek Stekník. Nejvýznamnější rokoková stavba v Čechách je postavena do tvaru písmene L. A Uprostřed zeleného chmelového pole stojí na Žatecku zámek Stekník. Nejvýznamnější rokoková stavba v Čechách je postavena do tvaru písmene L. A právě prochází rekonstrukcí.právě prochází rekonstrukcí.

Uprostřed zeleného chmelového pole stojí na Žatecku zámek Stekník. Nejvýznamnější rokoková stavba v Čechách byla postavena do tvaru písmene L. Od roku 1997 prochází rozsáhlou rekonstrukcí. V současné době se můžete podívat do kaple, do sklepení nebo do sala terreny, tedy sálu, který spojuje zámek se zahradou. A právě zahradu si návštěvníci velice oblíbili.

Posledním soukromým majitelem zámku byl švýcarský konzul Gérold Déteindre. Jeho potomci pak drželi velkostatek Stekník až do prosince 1949. Tehdy byl velkostatek Stekník, včetně zámku a mobiliáře, vykoupen československou vládou v rámci tak zvané Náhradové dohody uzavřené mezi Švýcarskou konfederací a Československou republikou. Pozemky byly rozparcelovány a  samotný zámek začal sloužit Výzkumnému ústavu chmelařskému v Žatci. Později ho užívala Národní galerie Praha jako depozitář obrazů. 

Zahrada vznikla na Stekníku v polovině 18. století terénní úpravou jižního a jihozápadního svahu pod zámkem. Zámek i jeho okolí byly velkolepě přestavěny. Zahrada se nachází v různých úrovních terénu, vyrovnávací terasy zpevňují zídky se širokými schodišti. Hlavní funkcí zahrady bylo rozšířit obytnou plochu zámku, byla tedy především zahradou okrasnou a odpočinkovou. Nabízela různá intimní zákoutí a odpočinkové vedlejší terasy, což s sebou jistě přineslo zjemnělé období rokoka.

V zámecké zahradě dnes kvetou staré historické růže, veliké stromovité keře všech barev a omamných vůní. Prohlídka zámecké zahrady probíhá samostatně, cestou vám pomohou informační cedule s naváděcími šipkami.

Zajímavostí je v zahradě stavba lehkého vojenského opevnění, tak zvaného řopíku. Na terasách můžete také navštívit sklepení, které je součástí zahrady. Je v něm k vidění výstava nazvaná Jak se češe do věrtele, věnovaná pamětníkům chmelových brigád v 60. letech minulého století.

Na zámek dojedete po cyklotrase č. 6, jezdí sem ale i linkový autobus ze Žatce.

Bezbariérový je přístup do zahrad a do kaple. Děti zaujme výstava historických hraček a kočárků. V pokladně je možno zakoupit drobné občerstvení.

www.zamek.steknik.cz

 

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři