Zámek v Českém Krumlově má překrásně zdobenou renesanční věž

25. červenec 2018
Česko – země neznámá

Známý renesanční historik a spisovatel Václav Březan v závěru svého životopisu Viléma z Rožmberka napsal: Na zámku stojí velmi ozdobný Hrádek a věž při tom okrouhlá, krásná a spanilá, jíž rovné tím způsobem a položením v Čechách nenachází se. Tvrzení, pocházející z doby před více jak čtyřmi stoletími, neztratilo dodnes nic ze své platnosti.

Malovaná zámecká věž je nejznámějším symbolem Českého Krumlova. Korouhev na jejím vrcholu se blyští ve výšce 86 metrů nad hladinou Vltavy. Věž má gotické jádro, dokončena ale byla v renesančním slohu.

Spodní patro vzniklo již v polovině 13. století, druhé patro, nepatrně užší a oddělené od spodní části věže úzkou římsou, je zhruba o 100 let mladší. Renesanční podobu dala věži dostavba v roce 1581, jejímž autorem je italský architekt Baltazar Maggi.

O vnější výzdobu věže a celého Hrádku se postaral rožmberský dvorní malíř Bartoloměj Beránek z Prachatic, nazývaný též Jelínek. Velká oprava malby a její částečná rekonstrukce proběhla v 90. letech minulého století.

V průběhu dějin se funkce věže měnila. Jednou se v ní skladovaly zbraně, jindy potřeby pro řemeslníky, svého času ve sklepení fungovalo obávané vězení. Dnes patří českokrumlovská zámecká věž mezi oblíbené turistické atrakce. Je propojená se zámeckým muzeem a kdo ji chce navštívit, musí si zakoupit vstupenku a zdolat 162 schodů vedoucích na ochoz. Odměnou mu bude úchvatný výhled nejen na historické jádro České Krumlova.

https://www.zamek-ceskykrumlov.cz/cs

autor: Filip Černý
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři