Zámek v Přerově nad Labem přivítá po letech veřejnost

19. září 2009

Zámek v Přerově nad Labem přivítá po letech veřejnost. Budovu, která sloužila ještě před několika dny Českému rozhlasu jako archiv, si budete moci prohlédnou o víkendu. Stane se tak u příležitosti Dnů evropského dědictví. Do historie ale i do současnosti této téměř zapomenuté kulturní památky, vás pozve kolega Pavel Pavlas...

První zmínky o přerovském zámku se objevují v kronikách už v desátém století. Nemluví o zámku, ale vodní tvrzi. Na zámek ji nechal přestavět až v 16. století svatý Vojtěch společně se zástupci přerovské obce.

Renesanční stavba pak několikrát změnila majitele, až se o ni začal starat Český rozhlas. Ten památku také nechal před několika lety kompletně opravit. Veřejnosti se otevírá po dlouhé době.

Podle přerovské místostarostky Ireny Gregárkové bude k vidění Rytířský sál, sklepení a například zámecký park. To ale podle ní neznamená, že se tu nic nebude dít. Tak například v sobotu se v rytířském sále uskuteční koncert žesťového kvinteta Hudby hradní stráže a Policie České republiky.

Irena Gregárková nám také prozradila, že by obec uvítala, kdyby zámek začal opět sloužit veřejnosti. Podle ní by měl zámek patřit Polabskému muzeu a tedy by měl být i součástí přerovského skanzenu. Přerovský zámek bude pro veřejnost otevřený jen dnes a zítra.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio