Zámek v Přísece vystavuje autíčka z celého světa. Jsou mezi nimi hračky i vzácné sběratelské kusy

13. únor 2020

V obci Příseka, nedaleko krajského města Vysočiny Jihlavy, stojí na kopci zámek, který je ve všech svých třech patrech plný autíček. Jde o soukromou sbírku Radka Bukovského, který je zároveň zakladatelem firmy vyrábějící modely aut. V jeho muzeu je dnes dobrých deset tisíc exponátů.

Jedinečné muzeum otevřel Radek Bukovský v roce 2015. „Na zámku uvidíte plejádu starých československých hraček od roku 1900 do roku 1991,“ říká správce sbírek Robert Švec. Sám muzeem provádí a potvrzuje, že každý tam najde hračku svého dětství. „Starší pán měl dvě berle. Než vyšel nahoru, tak mu to trvalo. V momentě, kdy uviděl ty hračky, berle odhodil a běhal tady jako malej kluk,“ říká s úsměvem.

Prioritně se muzeum zaměřuje na hračky československých firem. Podle nich jsou také vitríny rozdělené. „Máme tady ale i západní země, aby bylo vidět, co se do toho roku 1991 dělalo jak na západě, tak na východě,“ dodává Robert Švec a ukazuje na police plné škodovek, sanitek, autobusů, ale i wartburgů, moskvičů a lad. „Toto je bovdenové ovládání. Největší na bovdenové ovládání byla Škoda 120L,“ ukazuje průvodce. Ve sbírkách samozřejmě nechybí ani nejznámější československá autodráha.

Expozice autíček

V každé sbírce se najde kousek, na který je sběratel nejvíc pyšný. V muzeu autíček v Přísece jsou to modely od společnosti Husch a Stella ze třicátých let minulého století. Unikátem je i Tatra 613 v černé barvě. Černá barva totiž neprošla přes komisi, která hračku schvalovala. „I ta vládní šestsettřináctka se ale vyrobila. Byla pro představitele moci jako dárek. Je jich jen pár kousků,“ říká Robert Švec.

Spustit audio