Zámek ve Frýdlantu se jako první ve střední Evropě otevřel pro veřejnost

8. srpen 2018
Česko – země neznámá

Na severu Čech stojí neobyčejný zámek, který se může chlubit evropským rekordem. Architektonický komplex původně gotického hradu a renesančního zámku ve Frýdlantu byl v roce 1801, jako první objekt ve střední Evropě, zpřístupněn pro veřejnost. Dnes je oblíbeným místem nejen výletníků a milovníků historie, ale i filmařů a "pohádkářů".

Například v roce 1997 na něj vyrazili natáčet českou televizní pohádku Rupmlcimprcampr, ve které se zámek stal sídlem krále Valentýna - Julia Satinského a jeho moudré choti, tu si zahrála Jiřina Bohdalová. Další pohádka se ve Frýdlantu točila v roce 2009, kdy tu vznikly některé scény pohádky Peklo s princeznou, ve které si hlavní role zahráli Jiří Mádl s Terezou Voříškovou.

A teď z pohádky do historie. Původně gotický hrad postavili na mohutné čedičové skále nad řekou Smědá zhruba v polovině 13. století. V 16. století, jej tehdejší majitelé rozšířili o renesanční zámek, který se stal po bitvě na Bílé hoře majetkem známého vojevůdce Albrechta z Valdštejna. To byl asi nejznámější majitel frýdlantského panství, i když sám zde pobyl údajně jen čtyřikrát.

Interiéry zámku ve Frýdlantu

A když se přehoupneme na začátek 19. století, jsme u posledních vlastníků hradu a zámku ve Frýdlantu - Clam-Gallasů. Právě ti jej v roce 1801 zpřístupnili veřejnosti a Frýdlant se stal prvním hradním muzeem ve střední Evropě.

Jestli se rozhodnete na frýdlantský zámek vyrazit, určitě se máte na co těšit. Projdete si interiéry hradu i zámku, uvidíte portrétovou galerii Gallasů a Clam-Gallasů, také Vrchnostenskou kancelář, uniformy i paruky sloužících či koňské postroje. Projít se můžete i podkrovím s hostinskými a dětskými pokoji, nahlédnout i do zámecké koupelny a zavítat také do prostorné a bohatě vybavené zámecké kuchyně se spoustou překvapení.

https://www.zamek-frydlant.cz/cs

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři