Zámek Veltrusy: 10 let po ničivých povodních

3. srpen 2012

Povodně v roce 2002 nebývale postihly množství kulturních památek. Většina z nich se už dočkala obnovy. To neplatí o zámku ve Veltrusech na Mělnicku.

Jeho rozsáhlá rekonstrukce má skončit až v roce 2014. Ničivá povodeň v srpnu roku 2002 způsobila obrovské škody na objektech i přírodní složce areálu. Živel postupně zaplavoval pole, drobné objekty, přístupové cesty, daňčí oboru a nakonec zachvátil i hlavní budovu zámku.

Celkový odhad škod činil bezprostředně po povodni cca 250 milionů korun, z toho 72 milionů tvořil souhrn odhadu nákladů na opravu objektů a 178 milionů na záchranu parku. V zámku poničila povodeň dokonce nejstarší textilní tapety v České republice.

Bez pomoci armády bychom se neobešli

Výška hladiny proudící vody se pohybovala od jednoho metru v zámecké budově a přilehlých prostorách až do výšky tří a půl metru v severní části parku.Voda protrhla a posléze odplavila cca 500 m staré chotkovské vltavské hráze a vymlela plochu o rozloze cca 20 ha do podoby jakési „laguny“.

Kastelán Pavel Ecler před zámkem Veltrusy

Současně se park stal záchytným bodem pro naplavené zbytky všeho, co Vltava pohltila na své cestě od jihu až ku Praze. V zoufalé situaci pomocnou ruku podala armáda. Kvůli ní se podařilo z velké části odstranit a odvozit naplaveniny a také přesunout část vyplaveného materiálu zpět do „laguny“.

Povodni padlo za oběť více jak tisíc stromů, mnohé z těch, které přežily, bohužel „odcházely“ v následujících letech. Vodní systém v parku byl zcela paralyzován, kanál a jeho boční ramena byla zanesena pískem, bahnem, vyvrácenými stromy a naplaveninami, poškozen byl trubní přivaděč dopravující vltavskou vodu do kanálu.

Je třeba zdůraznit, že areál národní kulturní památky státního zámku Veltrusy se stal jednoznačně nejpostiženější památkou takového významu s ohledem na jeho rozlohu, ale i rozsah a složitost problémů v něm existujících.

Obnova zámeckého parku si vyžádala evropské peníze

Před několika lety se středočeští památkáři spojili s městem Veltrusy a dalšími partnery a podali žádost o evropské peníze. S projektem Schola naturalis za 231 milionů uspěli. V rámci projektu bude obnovena významná část národní kulturní památky - areálu zámku Veltrusy.

Protipovodňová hráz - Veltrusy

Obnovené stavby a součásti zámeckého parku budou sloužit ke kulturně-ekologickému vzdělávání. Takto využití naváže na původní význam areálu, který byl budován jako okrasný statek. Obnovené kapacity budou složit jako Centrum kulturně ekologického vzdělávání s výukovými moduly navrženými pro základní a střední školy. Dále bude v těchto prostorách probíhat bloková a praktická výuka vysokých a středních škol a specializované kurzy dalších organizací.

Doplňkově budou v areálu pořádány i kulturní, společenské a sportovní akce. Kvůli různým zpřísněným kontrolám na Ministerstvu kultury utratili zatím z projektu 20 miliónů korun. Veltruský zámek nyní v rámci projektu čeká zakázka ve výši sto milionů korun na opravy veškerých objektů v zámeckém areálu.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio