Zámek Žleby zve do oživlé zámecké kuchyně. Sousední obora láká na vzácné bílé jeleny

14. červenec 2023

Romantický zámek Žleby se nachází nedaleko Čáslavi na Kutnohorsku. Při jeho prohlídce můžete vystoupat do zámecké věže nebo sestoupit do středověkého sklepení a při zvláštních příležitostech také ochutnat vyhlášené žlebské koláče v oživlé zámecké kuchyni. A potom se můžete projít krásným a částečně i divokým zámeckým parkem a nahlédnout do obory se vzácnými bílými jeleny. Tím vším nás provedl kastelán Zámku Žleby Tomáš Řehoř.

Tomáš Řehoř se rozhodl, že bude kastelánem, když ve druhé třídě zavítal se školou na hrad Český Šternberk. Od té doby měl o svém budoucím povolání jasno. A právě na Českém Šternberku pak začínal jako zástupce kastelána. Později přešel do stejné funkce na hrad Karlštejn. A nakonec se stal pánem na zámku Žleby.

Zámek Žleby nabízí čtyři prohlídkové okruhy. První přibližuje kouzlo romantického zámku a představuje reprezentační sály a salóny knížecí rodiny Auerspergů. Druhý okruh prochází naopak knížecími soukromými apartmány a vypráví o životě na zámku. Ukazuje každodennost aristokratických majitelů i jejich personálu.

Chloubou zámku byla a je i dnes zámecká kuchyně. „Byla zmodernizována v závěru 19. století a jako takovou jsme ji před deseti lety oživili. Zprovoznili jsme původní historické topné technologie a díky tomu ji můžeme čas od času nechat ožít,“ usmívá se Tomáš Řehoř. Kuchyně je součástí prvního prohlídkového okruhu a ve vybraných obdobích sezóny v ní potkáte dobový personál. „Návštěvníci tak můžou vidět všechno v plném provozu. A kdo chce, může i ochutnat úžasné žlebské koláče.“

Čtěte také

V rámci prohlídek je možné vystoupat i na zámeckou věž, která je vysoká téměř 50 metrů. „Ta věž navíc prochází jednotlivými interiéry, protože v ní byly hostinské apartmány,“ říká kastelán. Kromě toho je možné navštívit i sklepení, které pochází z dob raně středověké podoby původního hradu.

Na zámku je dokonce i divadlo, a to navíc jedno z nejzachovalejších u nás. „Zahrnuje nejen samotné unikátní zámecké divadlo, ale představuje i volný čas a výchovu na zámku. K vidění jsou tu třeba i prostory, které využívali malí aristokraté.“

V parku narazíte na jez i vodopád

Tomáš Řehoř, kastelán zámku Žleby

Po prohlídce zámku se můžete vydat do zámeckého parku, který je poměrně dramatický. „Mnoho let byl utvářen vodotečí řeky Doubravy, která se hluboce zařízla do terénního reliéfu a vytvořila tak hluboký žleb neboli kaňon. Právě podle toho dostal hrad a pozdější zámek krásný český název Žleby,“ vysvětluje Tomáš Řehoř.

Romantiku místa dotváří i široký jez na řece. Nachází se uprostřed parku a návštěvníci se k němu dostanou bez problémů. V parku pak narazí i na několik mostů. Minimálně po dvou je možné se projít. „Pod jedním z mostů je navíc vodopád. Přes skálu tady ústí do řeky Doubravy říčka Hostačovka,“ popisuje kastelán.

Čtěte také

Velkou raritou je ve Žlebech tamní obora, která se nachází v těsném sousedství zámeckého parku a která je domovem vzácných bílých jelenů. „Bílí jeleni sem byli převezeni i z nedalekých Žehušic. Dnes to stádo čítá kolem 140 kusů. Zhruba 40 je v malé ukázkové obůrce, která je přístupná pro návštěvníky. Je možné je tam běžně vidět, a to od května do září, kdy se konají i sokolnická představení. V závěru každého vystoupení probíhá krmení bílých jelenů, díky čemuž to stádo přijde blíž k návštěvníkům a oni tak mohou ty vzácné bílé jeleny vidět zhruba na vzdálenost deseti metrů,“ říká kastelán.

Jaké filmy a pohádky se na žlebském zámku natáčely a co v létě nabízí při speciálních večerních prohlídkách, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio