Zámek Zvěstov byl určený na odstřel. Obyvatelé obce ho padnout nenechali a pustili se do jeho záchrany

20. červenec 2019 01:00

Stěny zámku Zvěstov kdysi zdobily fresky od Mikoláše Alše. Dnes je z této památky ruina, které chybí část střechy, dveře i okna. Restituent si na opravu vybydleného zámku netroufal, a tak se dohodl s vedením obce Zvěstov, že jim památku odprodá. Rekonstrukce by měla objektu vrátit historickou podobu.

Pohled na to, co ze zámku zbylo, není příliš veselý. Starosta Zvěstova Karel Babický je ale optimista: „Ten stav se už o něco zlepšil, protože obec ten zámek koupila v roce 2017 a v první řadě udělala záchranné práce, aby to nespadlo úplně.“

Tvrz Zvěstov je poprvé připomínána v letech 1440-1443. Později byla přestavěna na zámek, na kterém se vystřídalo několik majitelů. Po zestátnění v roce 1948 na zámku hospodařilo místní JZD. „To JZD to tady totálně zdevastovalo. Chovali tu prasata a brojlery. Část budovy sloužila jako sýpka a skladiště,“ rozhlíží se starosta Babický po přízemních klenutých místnostech.

Zámek byl navrtán a dokonce došlo k odstřelu části budovy. „Tady je vlastně prostor, kde ještě před půl rokem byla suť z odstřelené části budovy. To už je všechno ručně odstraněné a dokonce to vyschlo,“ raduje se starosta Babický. Cesta zámkem připomíná opičí dráhu. Schodiště nahrazují žebříky. Stávající konstrukce se podařilo zajistit tak, aby se zámek nezřítil úplně.

Opravou projde i schodiště do prvního patra. Překližka ukrývá i fresku, jejímž autorem by měl být Mikoláš Aleš

Na některých zdech jsou ještě vidět renesanční omítky a také původní výmalba reprezentačních prostor. Po rekonstrukci by měl zámek sloužit jako místní společenské centrum. „Mohla by tam být obřadní místnost, případně koncertní sál,“ listuje starosta Babický plány na opravu zámku. „Chtěli bychom zde udělat muzeum Zlatodolu Roudný. Tady začíná naučná stezka Zlatodolu Roudný, takže by tady bylo výchozí stanoviště včetně nějakého infocentra.“

Časem by se na zámku mohla otevřít i malá vinárna nebo muzeum radiotechniky. Obec by tak využila dědictví od vášnivého radioamatéra. Termín dokončení rekonstrukce závisí hlavně na penězích. Malá obec má jen omezený rozpočet a postup prací je tak závislý hlavně na dotacích Ministerstva kultury a Středočeského kraje.

Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.