Zánět slepého střeva se nesnažte jenom utlumit studenými obklady. Jedinou spolehlivou léčbou je operace

15. únor 2023

Zánět slepého střeva je nejen bolestivý a nepříjemný, ale při zanedbání může přejít až do života ohrožující zdravotní komplikace. V normálním stavu o tomto střevním výběžku vůbec nevíme. Nachází se ale v pravé části podbřišku, a to je také oblast, kde nejčastěji vnímáme první bolesti.

Jak říkají zkušení lékaři: „Nad bolestmi břicha by nemělo zapadnout slunce“. Ačkoliv slepé střevo je uložené v pravé části podbřišku, bolesti můžeme cítit i v jiném místě.

Je to proto, že výběžek slepého střeva může být dlouhý a uložený spíše v zadní části pánve. Bolesti se tak mohou objevovat i nad sponou anebo paradoxně i v levé části podbřišku.

Bolesti bychom neměli bagatelizovat a navštívit praktického lékaře

Obzvláště, když bolest trvá delší dobu, zhoršuje se při sedu nebo chůzi do schodů, na nic nečekejte. Při zánětech se sice často objevuje i teplota, ale není to pravidlem.

Každý pacient je jiný. U někoho se může objevit při zánětu slepého střeva horečka, další může být bez teploty. Směrodatná je bolest břicha, ke které se může přidat i zvracení nebo průjem.

Zbystřete obzvláště, pokud se vám náhle uleví. Není to totiž nadlouho

Největším nebezpečím je, když při akutním zánětu slepé střevo praskne. Paradoxně se postiženému sice uleví, ale pouze na chvíli.

Při perforaci slepého střeva pak hrozí velmi závažný zánět pobřišnice. Jedná se o smrtelné onemocnění, které je velmi nebezpečné a život ohrožující. Postižený má obrovské bolesti, břicho je nafouklé a tvrdé a jediná pomoc je okamžitý převoz do nemocnice.

Jediné spolehlivé řešení je operace

Léčba zánětu slepého střeva kdysi probíhala „ledováním“, kdy se zánět utlumoval přikládáním chladného obkladu. Zánět je sice možné zklidnit, ale hrozí, že se pak stane chronickým a může pak postiženého v akutním stavu překvapit v nejméně vhodné situaci.

Jedinou správnou léčbou je operace. Při bolestech v podbřišku je proto vždy na místě co nejdříve vyhledat lékaře a problémy nepodceňovat.

Spustit audio