Zánět vedlejších nosních dutin si zjara způsobíme často sami nedostatečným oblečením. První signály zánětu nepodceňujte

13. březen 2019

Konec zimy a začátek jara je obdobím častých nachlazení. Tak jako může způsobit velké komplikace přecházení dlouhodobého kašle, nic bychom neměli podcenit ani v případě těžké rýmy. Pro laika je velmi obtížné rozeznat běžnou rýmu od zánětu vedlejších nosních dutin. Postupně se ale objevují varovné příznaky, které bychom už neměli ignorovat. Mezi ně patří především délka trvání onemocnění, tlak a bolest v hlavě i změna složení a barvy sekrece z nosu. Radí MUDr. Petr Grenar.

Zánět vedlejších nosních dutin většinou laik v počátku onemocnění nerozezná od běžné rýmy. Jak nás ale toto onemocnění souží a vyřazuje z běžné činnosti, objevují se některé varovné signály toho, že se nemusí jednat o banální rýmu, ale hrozí komplikace v podobě zánětu. V prvé řadě je to délka onemocnění. Běžná rýma trvá několik dní, kulminuje 2. / 3. den a pak se začne zlepšovat. Pokud trvá déle, stav se nelepší, objeví se teploty a bolesti v oblasti čelních a nosních dutin, případně i změna charakteru sekrece z nosu, je již na místě podezření, že se může jednat o komplikaci v podobě zánětu.  Je nutné již na nic nečekat a stav konzultovat s lékařem. Zánět vedlejších nosních dutin totiž samozřejmě vyžaduje jinou léčbu než klasická rýma.

Je nějaká domácí první pomoc jak zánět dutin včas rozpoznat?

Abychom laicky a pouze orientačně zjistili, jestli se jedná o běžnou rýmu nebo již o pokročilou rýmu přecházející do zánětu, můžeme vyzkoušet tento jednoduchý pomocný manévr. Hluboce se předkloníme asi na 10 sekund a sledujeme, jestli se nezačne objevovat bolest v oblasti dutin. Tím jak se při předklonu sliznice překrví, dojde v této oblasti také ke zvýšení tlaku.  Pokud jsou sliznice zánětlivě změněné, pociťujeme bolest. A to je první signál, abychom zjistili, že se něco děje.

Zánět vedlejších nosních dutin si můžeme lehce způsobit vlastní neopatrností

Zánět vedlejších nosních dutin je většinou infekční. Můžeme si ho ale způsobit vlastní neopatrností. Především nyní v předjaří, kdy se už nemůžeme dočkat, až bude konečně po zimě…a občas vycházíme nedostatečně oděni. K teplému oblečení totiž patří hlavně pokrývka hlavy.  Pokud se počasí během dnes změní, nejsme pak na ochlazení připravení. Problém je, že pokud pokrývku hlavy začneme řešit až ve chvíli, kdy je nám zima, je to už pozdě. Při pocitu chladu už procesy na sliznicích probíhají, sníží se slizniční imunita a bakteriální infekce se pak lehce zafixuje.  Pak už stačí málo a zánět se rozjede. Velké opatrnosti je také potřeba v případě průvanu. Může být lehký a ani si ho nevšimneme, a přitom může způsobit velké komplikace. Fatálním pochybením pak může být i situace, kdy si zjara na noc otevřete v ložnici okno, zapomenete na něj a usnete…a ráno vás už probouzí bolest hlavy. Záněty je nutné léčit na základě konzultace s praktickým lékařem nebo přímo na specializovaném pracovišti ORL.

Spustit audio