Zánět žil dolních končetin nepodceňujte. Nejlepší prevence je dostatek pohybu

25. březen 2020

Zánět žil dolních končetin je poměrně nepříjemné onemocnění, které často podceňujeme. Projeví se otokem se zarudnutím, bolestí a rovněž hypertermií. Postižená končetina je totiž teplejší. Pokud máte na toto onemocnění podezření, vyhledejte co nejdříve lékaře, který zánět potvrdí nebo vyloučí. Z povrchových žil může zánět přejít do hlubších struktur a způsobit vážné komplikace. Radí MUDr. Petr Grenar.

Při podezření na vznikající zánět žil dolních končetin bychom neměli otálet a urychleně navštívit stého praktického lékaře. Postižená končetina je teplejší, objeví se otok se zarudnutím a postižení trpí bolestmi. Jako laici nejsme schopni poznat, jestli se skutečně jedná o zánět žil, a pokud ano, tak do jaké míry je povrchní nebo již přechází do hlubších struktur žilního systému, kdy léčba musí být již razantnější a cílenější.

Základní léčbu tvoří kompresivní obvaz, studený obklad i masťové preparáty

Zánět lze vyhmatat, a pokud je lehčí, je možné jako léčbu použít kompresivní obvaz na končetinu. Postup je takový, že končetinu umístíme do zvýšené polohy, aby došlo k odkrvení, a pak tahem zatáhneme kompresivní obvaz od palců až nad koleno. Je možné také pokládat na zánětlivé místo studené obklady, které dobře pomáhají, a doplnit také masťovými preparáty, které aplikujeme po konzultaci s lékařem. Na výběr je totiž větší množství mastí pro různé komplikace. Pro komplexní léčbu je možné přidat i venotonikum, které vnitřně zvyšuje napětí a pevnost cévní stěny. U rozsáhlejších zánětů je i vhodné nasadit také antibiotickou léčbu.

Hlavní je prevence

Důležitá je prevence. Zánětu žil je totiž možné předcházet. Mnoho pacientů má navíc pro vznik zánětu žil dolních končetin dispozice. Poznáme je podle varixů na nohách, které vidíme pouhým okem. Pak už stačí dlouhodobý stoj nebo sed, traumatizace dané končetiny nebo dlouhodobé ležení, dojde ke stagnaci krve v žilním systému a vznikne zánět žilního systému. Paradoxně klid ve smyslu ležení nebo sezení není vhodný ani při samotné léčbě. Žilní pumpa funguje nejlépe, když pracují naše svaly. Pomalá chůze v rozumné míře je v tomto ohledu velmi prospěšná.

Zánět nepodceňujte. Při jeho zanedbání velmi riskujete

Pokud se povrchní zánět neléčí, hrozí, že prostoupí do hlubšího žilního systému, kde může způsobit hlubokou žilní trombózu. Jedná se o závažné onemocnění, které může ohrozit náš život. Obzvláště nebezpečná je plicní embolizace, která neléčená a nediagnostikovaná může způsobit vážné komplikace až smrt.

Spustit audio