Zápis prvňáků do ZŠ odstartoval na apríla ve Zruči nad Sázavou. V příštím roce otevřou tři třídy

3. duben 2023

České základní školy čeká období zápisu budoucích prvňáčků. Ačkoliv mají školy na termín zápisu prostor až do konce dubna, ve Zruči nad Sázavou už budoucí prvňáky viděli. 

Od 1. dubna mají rodiče možnost zapsat své děti do první třídy základních škol. Možnost víkendového zápisu zvolila například Základní škola ve Zruči nad Sázavou. Učitelé tady děti nezkouší, jen si s nimi povídají. Zápisy v sobotu tu pořádají už 10 let. Pochvalují si to jak učitelé, tak rodiče.

„Ve všední dny mají děti odpolední kroužky, aktivity. Tohle je úplně skvělá volba,“ popisuje ředitelka školy Ivana Stará.

Do zručské školy bude chodit od září Anita, která do té doby oslaví šesté narozeniny. U zápisu zpívala a také kreslila.

„Nakreslila paní učitelku, takže mě. Bavily jsme se o té kresbě, postavě, kolik má prstů, očí. A také se podepsala,“ vysvětluje učitelka Lucie Vosyková.

Spolu s Anitou zapíšou do 1. třídy dalších 85 dětí. O víkendu jich na zápis dorazilo 60. Mezi nimi jsou i čtyři ukrajinské.

„Doposud jsme měli 2 třídy v ročníku. Už loni tu byl boom, zlom, takže už v letošním roce jsme otevřeli 3 třídy plus tu přípravku. V každé máme víc jak 20 dětí. Letos k zápisu přišlo velké množství dětí a budou opět 3 třídy,“ říká ředitelka Stará.

Jestli má dítě nastoupit do 1. třídy už letos v září, nebo docházku o rok odložit, to mohou děti prodiskutovat i se školní speciální pedagožkou, Ivetou Holovskou.

„Jsem taková podpora paní učitelce, a zároveň konzultuji s rodiči třeba obtíže, které jsou, a jaký to má dosah do školní práce,“ říká pedagožka.

Problémy s kapacitou v Praze a středních Čechách

Obecně v republice má být pro prvňáčky ve školách míst dostatek. Některé regiony ale mají komplikovanější situaci.

„Jak už se mnohokrát zmiňovalo, problematickým regionem je Praha, střední Čechy a některé další oblasti, kde ty kapacity škol jsou naplněné i bez ukrajinské krize a bez jakýchkoli dalších výjimečných situaci,“ říká předseda Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

Pro zájemce o základní školy existuje určitý systém spádovosti, kterým se rodiče mohou i nemusí řídit. 

„Je to otázka pravidel dané školy pro přijetí a je to i otázka kapacity. Právě na základě těch pravidel tam většinou je nastaveno, že primárně jsou přijímáni žáci ze spádové oblasti. Pokud je volná kapacita, mohou být přijímáni žáci další. Samozřejmě pokud ta kapacita volná není, tak pak i když ten rodič mimo spádovou oblast si tam přihlášku podá, tak mu nemusí škola vyhovět,“ upřesňuje Zajíc.

„Doufejme, že všechny děti se dostanou tam, kam potřebují, byť víme, že v některých oblastech to není úplně jednoduché. Může bohužel nastat situace, kdy žák nebude přijat na tu školu, kterou má nejblíž svému bydlišti, a bude muset někam dále dojíždět. Ale nemělo by se stát, že by žák takhle neměl být přijat,“ dodává Zajíc.

autoři: Tomáš Maleček , jum
Spustit audio