Zapomenutým semenům tykví a okurek můžeme pomoct k rychlému startu do sezóny

5. květen 2023

Když začátkem května objevíme někde v šuplíku zapomenutý sáček se semeny tykví nebo okurek, nic moc se neděje, nemáme zmeškáno. Semena namočíme, naklíčená vysadíme a po „ledových mužích“ (po 14. 5.) poputují semenáčky ven do záhonu. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Pokud bychom chtěli srovnat výsev ven třeba o 14 dnů dřívější (říká se „na Marka sej oharka“, a to je 25. dubna) a předpěstování doma ještě v tuhle dobu, bude nám to vycházet nastejno, možná i lépe pro to předpěstování. Vysejeme semena na vatu nebo perlit, písek, piják, a přeplavíme je na den, dva vodou teplou asi 25 °C. Poté už je necháme na vlhkém substrátu, s podobnými teplotami. Když obaly semen tykví a okurek puknou, můžeme je vysadit do kelímků. Pokud používáme mořené osivo, vysadíme semeno i s barevnými obaly.

Okurka nakládačka vysazená v záhonu, takzvaně na vodu

Po dvou dnech v teple a na plném světle rostlinky umístíme do stejně světlého, ale chladnějšího prostoru. Vyhovovalo by 18–20 °C. Jakmile vyrazí a naroste první pravý list můžeme je začít otužovat a chystat k výsadbě. Podobně můžeme pracovat i se semínky raných rajčat. Ty ale ještě necháme uvnitř, aby rostlinky vytvořily alespoň dvě řady listů, měly narůstající třetí. Pak je otužené vysadíme k tyčce ven, nebo do záhonu, na hrůbek (kopečky zeminy jako pro brambory), jsou-li to rajčata keříková.

V dohánění stavu, v jakém jsou sazenice seté okolo Josefa, pomáhá jak slunce a teploty, tak i délka dne. Určitě bude v době zrání a sklizně rozdíl, ale pokud bychom měli řešit, jestli rajčata sít teď nebo je nemít vůbec, pak je to jasné. Dejme se do toho.

Další zajímavosti si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související