Zasedací pořádek ve skleníku

21. červen 2019

Skleník lze využít po celý rok. Je ovšem potřeba v něm udržovat správnou teplotu a vlhkost. Tedy v zimě ho správně vytopit a v létě zase dobře odvětrat. Ivan Dvořák  z časopisu Zahrádkář vysvětluje:

„Zeleninu na rychlení vysazujeme do skleníku od února do května: saláty, ředkvičky, kedlubny apod. Na jaře přijdou na řadu po salátu rajčata, poté po kedlubnách papriky. V létě do skleníku umístíme to, co má rádo teplo: papriky, rajčata, lilky, okurky, mochyni, melouny cukrové i vodní.

Po salátu se vysadí okurky, na slunečnou stranu papriky a do podzimu budou plodit rajčata

Pokud jde o rajčata, papriky a okurky, je dobré najít jim ve skleníku správné místo. Okurky patří tam, kde se vzduch moc nehýbe. Mají rády vysokou vzdušnou vlhkost, nedaří se jim na kraji skleníku, kde je průvan. Tam osychají a napadají je svilušky. Dobré je místo v čele skleníku, na straně, kde nevětráme.

Papriky rády zamíří do tepla, na slunečnou stranu skleníku, bez pohybu vzduchu. Naproti nim, do mírného stínu, dáme rajčata. Povede se jim tam, kde se vzduch hýbe, kde do nich při chůzi občas klepneme, dotýkáme se jich. Rostlina tak dobře osychá. Pokud nepřiletí čmelák nebo včela, tím, že do keříku rajčat klepneme, můžeme ho opylovat.

Paprikám se ve skleníku daří dobře

U okurek se občas vyskytne problém, pokud je sázíme delší dobu na stejné místo. Můžeme si do skleníku zavléct choroby, napadající kořeny, okurka pak vadne. Lze to vyřešit tak, že okurku naroubujeme na kořeny dýně, které jsou vůči těmto chorobám odolné.“

Spustit audio