Zastupitelé Prahy 5 odvolali starostu Daniela Mazura z Pirátů. Končí i dosavadní rada

17. září 2019 13:16

Daniel Mazur z Pirátů už není starostou Prahy 5. V úterý ho na svém jednání odvolali zastupitelé městské části, stejně jako místostarosty a všechny ostatní členy rady.

„Myslím si, že jsme odvedli solidní práci. Co se týče zájmu městské části Praha 5, jejich obyvatel a vůbec veřejného zájmu, udělali jsme dobrou práci,“ řekl Radiožurnálu bývalý starosta Prahy 5 Daniel Mazur.

Pro odvolání Daniela Mazura hlasovaly všechny politické kluby, kromě Pirátů a zastupitelů z KDU ČSL. Praha 5 tak bude mít novou, širokou koalici složenou z ODS, hnutí ANO, TOP 09, STAN a Sdružení nezávislých občanů Prahy 5.

Novou starostkou Prahy 5 je nyní dosavadní první místostarostka Renáta Zajíčková z ODS. Podpořili ji zastupitelé ODS, ANO, TOP 09, STAN a SNOP 5.

Prý nezvládal vedení radnice

Koaliční smlouvu vypovědělo hnutí ANO a Sdružení nezávislých občanů, potom se k nim přidala i ODS. Podle nich Daniel Mazur nezvládl vedení městské části. Mazur připustil, že koalice měla dlouhodobě spory, ale odmítl, že by svou práci nezvládl. Podle něj to je jen zástupný důvod. Koaličním partnerům jde prý ve skutečnosti jen o to, aby se neřešilo údajně sporné přidělování veřejných zakázek.

Stává se to i jinde

Podobně se to stalo ve čtvrté městské části. Na konci dubna odvolali zastupitelé celou radu včetně starosty Petra Štěpánka ze Zelených. Nahradila ho Irena Michalcová z hnutí ANO. A tehdejší koalice se přesunula do opozičních lavic. V ostatních městských částech zatím vládnou politické strany tak, jak se na tom dohodly po volbách.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio