Zastupitelé se pohádali kvůli kanalizaci. Lidé v Bernardově a Křivoklátě teď musí k novým volbám

13. září 2019 10:11

Ve čtyřech obcích středních Čech půjdou lidé v sobotu k volbám. Tamní zastupitelstva se totiž rozpadla. Jednotlivá uskupení tak musela podat nové kandidátky. Nové volby budou v Bernardově na Kutnohorsku, v Kněžičkách na Nymbursku, ve Zlaté u Prahy a v Křivoklátě na Rakovnicku. 

V sobotu budou mít lidé na hlasování čas od 7 hodiny ranní až do večera, kdy se volební místnosti uzavřou ve 22 hodin. Nové vedení by obce měly mít nejpozději v říjnu.

Důvody rozpadu původních zastupitelstev obcí jsou podobné. V Křivoklátě a v Bernardově rozhodly neshody ohledně kanalizace. Starostové tam prosazovali vybudování takzvané tlakové kanalizace, zastupitelé, kteří byli proti a podporovali variantu gravitační kanalizace proto odstoupili. V Bernardově přitom mělo vedení obce už hotový projekt. Kvůli rozpadu zastupitelstva se příprava kanalizace v obou obcích zastavila. 

Taky ve Zlaté a v Kněžičkách zastupitelé rezignovali kvůli neshodám. V druhé jmenované obci půjdou lidé k volbám už potřetí za poslední rok. 

Volby musí být také v městské části Praha-Nedvězí. Lidé tam budou 5 členné zastupitelstvo vybírat ze 6 kandidátů, kteří jsou všichni na jediné kandidátní listině. Opačná situace je třeba v Bernardově, kde je kandidátních listin 7. Na každé je ale pouze jediný kandidát.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio