Zastupitelé zrušili zákaz hazardu v Kladně, bude platit regulace

14. prosinec 2020

Kladenští zastupitelé dnes zrušili zákaz hazardu, který by od příštího roku zamezil fungování heren ve městě. Opozice se obává růstu kriminality a počtu lidí závislých na hazardu. Zákaz provozování hazardních her schválili zastupitelé před dvěma lety, město tehdy vedl primátor Dan Jiránek (ODS). Od letošního září je v čele Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno), který byl tehdy v opozici.

Ve městě funguje přes deset heren, nová regulační vyhláška má umožnit provoz dvanácti podnikům. Jiránek dnes kritizoval i to, že nová vyhláška reguluje jen adresy,  nikoli počet herních přístrojů.

"Problémem této vyhlášky je, že vůbec nereguluje hazard," řekl. "Město tady není od toho, aby zakazovalo nějaké činnosti, nebo je povolovalo, od toho je tady stát," uvedl zastupitel Přemysl Mužík (Volba pro Kladno). Podle něj je zákon o regulaci hazardu dostatečně tvrdý.

Opoziční zastupitelé Anna Gamanová a Tomáš Kutil, kteří byli zvoleni za Kladeňáky, na dnešním jednání upozornili na kriminalitu spojenou s hazardem a také na dopady, jakou jsou zadlužení a závislosti. Zastupitel Petr Soudek zvolený za stejné uskupení navrhl zastupitelům vypsání referenda, při hlasování ho ale zastupitelstvo neschválilo.

Koaliční zastupitel Petr Ullrych (za Volbu pro Kladno) míní, že je lepší regulovat a mít rizikové jednání obyvatel více pod kontrolou, než aby lidé kvůli zákazu například hazard provozovali tajně.

Jednání se dnes zúčastnily i senátorka Adéla Šípová (Piráti) a poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) a Věra Kovářová (STAN). "Na každého patologického hráče je dalších pět až deset lidí, kteří jsou tím hráčstvím postiženi," upozorňovala při diskusi Kovářová.

Zákaz hazardu platí ve středních Čechách například v Kolíně a například Mladá Boleslav nebo Nymburk ho regulují.

Spustit audio