Zavřené Labe v Nymburce komplikuje plány i majitelům rekreačních lodí

15. červen 2018

Lodě už týden nemůžou proplouvat pod lávkou v Nymburce. Dopravu na Labi minulý pátek zastavila Státní plavební správa. Lávka pro pěší je uzavřená od loňského prosince, podle radnice by se mohla kdykoli zřítit. Její špatný stav potvrdili inženýři z Kloknerova ústavu, kteří stavbu nedávno zkoumali. Zavřené Labe v Nymburce ale kritizují někteří podnikatelé nebo třeba majitelé rekreačních lodí.

Zbyněk Žák svoje menší plavidlo kotví v Týnci nad Labem, kde je přístaviště pro rekreační lodě a odkud je to po řece do Nymburka asi třicet kilometrů. „Je to pro nás nepříjemné, naše výlety jsou omezené jen někam k Poděbradům. Pokud bychom se chtěli podívat dál, museli bychom loďku naložit a dát jí zpátky na vodu někde za Nymburkem,“ říká.

Týnecké přístaviště tvoří přibližně250 metrů dlouhé molo, kolem kterého kotví aktuálně asi 25 lodí. Kapacita je 30 míst. Spolumajitel areálu Josef Hájek nemá strach z toho, že by klienti kvůli zavřenému Labi v Nymburce rušili dovolené v kempu nebo si třeba začali odvážet svoje lodě. Jak ale potvrzuje, tak někteří rekreanti jsou naštvaní. „Chtěli se podívat po vodě do Prahy nebo do Mělníka, plout dál třeba do Německa,“ dodává Hájek. Zároveň si ale nemyslí, že by zákaz proplouvání lodí v Nymburce nějak výrazně omezil sezónní tržby, které mu jdou z provozu říční mariny v Týnci nad Labem.

Čtěte také

Kvůli omezení na Labi ale musely vymyslet náhradní trasy posádky některých výletních plavidel. V Nymburce je zavřená nejenom vodní cesta, ale taky část parkoviště pod lávkou. Radnice podle místostarosty Jana Rittera (Nymburští demokraté) neměla jinou možnost. K omezení přistoupila poté, co získala zprávu od inženýrů z Kloknerova ústavu, kteří v květnu stavbu zkoumali.

Prostor pod nymburskou lávkou zůstane zavřený do doby, než se ji podaří zbourat. Podle místostarosty by se s demolicí mohlo v ideálním případě začít v řádu týdnů.

Rekreační areál v Týnci nad Labem
Areál u Labe v Týnci nad Labem
autor: Michal Trnka
Spustit audio