Zážitková farma Oslí stezka nabízí oslí trekking. V údolí Kačáku se díky jeho pomalé chůzi uklidníte

12. říjen 2018
Česko – země neznámá

Také si myslíte, že je osel pomalé a hloupé zvíře? Pokud se vydáte na zážitkovou farmu s názvem Oslí stezka v těsné blízkosti Přírodní rezervace povodí Kačáku ve Středočeském kraji, zjistíte, že oslova pomalost vám může pomoct k tomu, abyste se zklidnili. A navíc budete mile překvapeni zjištěním, že osel je možná trochu tvrdohlavé, ale jinak velmi chytré zvíře, které o všem přemýšlí. A především se můžete s celou rodinou vydat na oslí trekking do krásné přírody.

Zážitková farma Oslí stezka se nachází v krásné přírodě kousek za obcí Svárov na Kladensku. Součástí farmy jsou velké pastviny, na kterých se pase devět oslíků, dále cvičební plocha, na které zájemci trénují ovládání zvířat, a také odpočinkový areál i kotce s dalšími zvířaty. Zvířata tu mají rádi, a proto tu postupně našla svůj nový domov i stříbrná liška Eliška, která se ráda mazlí, dvě kozy a čuník Sergino.

A proč tu chovají právě osly? Jen málokteré zvíře si od člověka vysloužilo tolik nesprávných soudů jako osel. Ve skutečnosti je to milý, inteligentní a vnímavý společník. A když si člověk udělá čas trochu ho poznat, žasne nad jeho moudrostí. Třeba to, co se u osla považuje za tvrdohlavost, je ve skutečnosti opatrnost, která  je nutná pro přežití v hornatých oblastech, odkud pochází. V případě, že cítí nebezpečí, zastaví se, přemýšlí a vyhodnocuje situaci. Čímž často zachrání sebe i svého majitele. V tom se liší od koně, který se zachraňuje úprkem. 

Kromě toho svým pomalým, rozvážným tempem dokáže uvést do vnitřního klidu a pohody i člověka. Osel totiž prý cítí jeho náladu a dokáže ji pozitivně ovlivňovat. Svůj vnitřní klid a vyrovnanost předává ostatním zvířatům i lidem. Po jeho boku vše přichází do rovnováhy a pohody,  hyperaktivní děti se zklidňují, dospělí zapomínají na stres a starosti a vše se harmonizuje. Oslíci jsou navíc velmi mazliví a přítulní. Pokud pro ně máte otevřené srdce, zahrnou Vás láskyplnými projevy a něhou. Ideální zvíře na rodinný výlet.

S oslem se musíte nejprve seznámit

Zážitková farma Oslí stezka leží v těsné blízkosti Přírodní rezervace povodí Kačáku. To, co sem přitahuje mnoho rodin, je oslí trekking do okolní přírody. Oslíci se vybaví soumarským sedlem, do kterého se naloží místní farmářské produkty, a pak už je pouze na vás, jestli si z nabídky tras vyberete dvouhodinový, půldenní nebo celodenní výlet. Součástí je i piknik v přírodě nebo dle počasí kratší zastavení na romantickém místě s chutnou farmářskou svačinou.

Oslíky vedou rodiče spolu s pečovatelkou. Na oslících sedí děti, které si tak na nudu v lese rozhodně nemohou stěžovat. Pomalý oslí krok přitom zharmonizuje během výletu celou rodinu. Slabý déšť oslíkům nevadí, a tak si výlet můžete užít i na podzim nebo dokonce i v zimě.

„Aby vás oslík následoval, musí vám důvěřovat. Osel má jinou povahu než kůň a má svá specifika. Teprve když je pochopíte, můžete s ním začít spolupracovat“, vysvětluje projektová manažerka Oslí stezky Marie Žižlavská. Což znamená, že před cestou se s vámi osel musí seznámit. A samozřejmě i vy s ním. Jakmile ho přesvědčíte o své důvěryhodnosti, půjde s  vámi i do těch nejnáročnějších terénů.

Proto je nutné si před výletem udělat čas na kratší školení, kdy si v areálu projdete s oslíkem tréninkovou stezku, naučíte se ho ovládat a zkusíte s ním přejít i přes různé překážky. Přímo v terénu si pak vyzkoušíte chůzi do prudšího kopce nebo zdolání překážek.

V areálu najdete rodinku oslíka domácího, která vozí pouze děti. Je tu oslice Pepinka, oslík Bobíček a oslí slečna Angelína. Nejraději chodí na výlety pohromadě. Pokud by ale na oslovi chtěl jet i některý z rodičů, může si vybrat jednoho z velkých francouzských oslů, kteří uvezou i dospělého.

Spustit audio