Zázračná skleněná zahrada v Kunraticích u Cvikova nabízí přehlídku křehké krásy

10. září 2022

Liberecký kraj můžeme bez obav nazvat krajem skla. Ručně tvarované výrobky mistrů sklářů se rodí v Českém ráji, Krkonoších, Jizerských i Lužických horách. A právě na okraji Lužických hor se nachází Kunratice u Cvikova, kde tvoří jeden z nejvýznamnějších českých sklářů Jiří Pačinek.

Se svými kolegy ztvárňuje myšlenky českých i zahraničních designérů a firem. Ale ve skle zhmotňuje i své vlastní myšlenky a fantazie. Důkazem je volně přístupná skleněná zahrada, která se nachází v těsném sousedství sklárny.

Desítky skleněných květin se nesnaží napodobovat živé květiny, které v zahradě samozřejmě také nechybí. Ty exotické jsou někdy inspirací, ale víc je to dílo fantazie. Ve skleněné zahradě nechybí ani zvířátka, třeba chobotnice, krab, had nebo sklenění ptáci v kamenné řece. „Snažíme se, aby se zahrada líbila hlavně dětem. A ty nekoukají na umění, ale na to, co je baví,“ říká Jiří Pačinek.

Chobotnice

Skleněná zahrada působí až magicky a stojí za to v ní chvíli pobýt. Anebo se do ní po čase vrátit. V každém světle a ročním období vypadá trochu jinak. Navíc se mění i exponáty. Za hezkého počasí si můžete půjčit i piknikovou výbavu a zaposlouchat se do zvuků přírody i sousední sklárny. „Často se nás návštěvníci ptají, proč tu nemáme ploty a jestli to máme nějak chráněné. Říkáme, že to chrání lidi sami. Mají to rádi, tak to neničí. Zatím se tu nic opravdu vážného nestalo. Je to zázrak,“ dodává Jiří Pačinek.

Mistr sklář Jiří Pačinek

Skleněná zahrada v Kunraticích u Cvikova je volně přístupná ve dne i v noci, po celý rok a navíc zcela zdarma. Nad zahradou se nachází samotná sklárna, kde je možné nahlédnout do hutě a brusírny ve všední dny od 8 do 14 hodin, o víkendu jen do 13. hodiny. A podívat se tady můžete také do galerie a Křišťálového chrámu. Skleněnou kytičku do vlastní zahrádky si z Kunratic můžete odvézt díky skleněnému květinářství, jak by se nechal nazvat nový projekt Zahrada Pačinek. Uděláte si radost a podpoříte české skláře.

Inspirace vodním světem
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.