Zbigniew Czendlik: Není důležité, co jste lidem řekli, ale jak se vedle vás cítili

1. leden 2020

Zbigniew Czendlik patří k nejznámějším kněžím v Čechách. Od roku 1993 působí ve městě Lanškroun, kde se pod jeho vedením podařilo opravit kostel sv. Václava. „Lidem zásadně neradím, pouze ukazuji cestu,“ říká.

Římskokatolický kněz Zbigniew Czendlik působí v Lanškrouně, městu v podhůří Orlických hor. Na dveřích své kanceláře má nápis ‚Vzbudit jen v případě požáru nebo zrušení celibátu‘. „Je tam již několik let a je to tak mediálně profláknuté, že to již nikoho nevzrušuje,“ směje se Zbigniew Czendlik.

Na kněze byl Zbigniew Czendlik vysvěcen v roce 1989. „Řídím se rčením, že lidé zapomenou, co jste jim řekli a co jste pro ně udělali, ale nezapomenou to, jak se vedle vás cítili. Myslím si tedy, že není důležité, co řeknu ten den na mši, ale zda se mi podaří vytvořit takovou atmosféru, aby se lidé cítili dobře,“ říká římskokatolický kněz.

Vítězství dobra nad zlem

Nejdůležitější mše je pro něj ta půlnoční na Štědrý den, inspiraci na ni sbírá po celý rok. „Například předminulý rok jsem mluvil o vítězství dobra nad zlem. Jako příklad jsem použil pokoj s absolutní tmou. Pokud od něj otevřeme dveře, vždycky světlo pronikne do tmy, nikdy tma nepronikne do světla,“ vypráví Zbigniew Czendlik.

Naopak první den v novém roce kněz v lásce příliš nemá. „Pro mě je to den, kdy lidé odpočívají po oslavách. I lidé v kostele vnímají tak napůl,“ říká v pořadu Xaver a host a přiznává, že ani není fanoušek předsevzetí. „Plány na příští rok si nevytvářím, naopak se snažím žít každým přítomným okamžikem,“ tvrdí.

Nenávist a odpuštění

Za jedno z velkých témat považuje odpuštění. „Většina lidí má problém s odpuštěním. Ale tím, že budeme někoho nenávidět, neublížíme danému člověku, ale pouze sami sobě,“ říká. „A stejně tak odpuštění není o tom druhém, ale o nás. Pokud odpustíme, uzdravíme tím zase pouze sami sebe.“

Posláním kněze je pomáhat, podle Zbigniewa Czendlika to ale neznamená, že v kostele získáme návod na život. „Rady zásadně nedávám, protože každý si zodpovědnost za svůj život nese sám. Mohu pouze ukazovat cestu a nabízet možnosti, které bych v dané situaci udělal já,“ uzavírá.

Čím se ve svém životě Zbigniew Czendlik řídí, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio