Zdařilý odchov křepelek čínských, nejmenšího kurovitého druhu na světě

21. únor 2012

V odchovně pavilonu Ptačí svět v ZOO Dvůr Králové nad Labem se ošetřovatelé starají o nejmenší ptáčata, jaká se zde kdy odchovávala. Jemně ochmýřená mláďata křepelek čínských jsou tak malá a tak neposedná, že dostali přezdívku „čmeláci“. Z haly Ptačího světa je do odchovny veliké okno a tak mají návštěvníci ptačí „čmeláčky“ jako na dlani.

Křepelky čínské jsou nejmenším druhem hrabavých ptáků, které ZOO Dvůr Králové chová a nejmenším kurovitým druhem na světě. První pár dorazil v roce 2011 a byl umístěn v Ptačím světě mezi ptáky z australské oblasti.

Křepelky čínské mají v přírodě velikou plochu výskytu, od Číny přes jižní Indii a Indonésii právě až do Austrálie. Jsou to drobní ptáci o velikosti 12 – 14 cm. Samičky jsou nenápadné a tiché, samečci bývají zbarveni pestřeji a často se ozývají charakteristickým hlasem.

Křepelky čínské

„Naše křepelky snesly poprvé vajíčka v letošním roce. Do mělkého důlku vyhrabaného ve voliéře jich samička nakladla osm a poctivě na nich chvíli seděla, poté hnízdo opustila. Ošetřovatelé přenesli vajíčka do líhně, ale naděje na ptáčata byla minimální. Velikým překvapením tak byla tři miniaturní mláďata, která se vyklubala 10. února a byla umístěna v odchovně ptáků. Mláďatům už je přes týden, ale přesto jsou stále menší než krabička zápalek. Prospívají dobře, na rozkrmení dostávají drobný hmyz, ale jejich hlavní potravou je drobná míchanice z rozemletých granulí, mrkve, salátu a dalších přísad,“ uvedl zoolog Mgr. Michal Podhrazsky.

Zajímavé je, že každé ptáče má trochu jinou barvu. Vysvětlení je však jednoduché. Křepelky čínské se už dlouho chovají v soukromých chovech, v různých barevných variantách a mutacích. Sehnat „přírodně“ zabarvené křepelky je v dnešní době téměř nemožné. Chovatelům se sice podařilo obstarat dospělý pár, který má zabarvení divokých ptáků, ale právě na mláďatech je vidět, že v genech rodičů jsou i jiné barevné mutace.

autor: JMys
Spustit audio