Zdena Mašínová a její bratr se stali majiteli statku v Lošanech

14. listopad 2017

Zdena Mašínová a její bratr Josef se oficiálně stali majiteli statku v Lošanech na Kolínsku, který byl v minulosti odebrán jejich otci Josefu Mašínovi. Informaci přinesl server seznam.cz.

Kolínský soud v březnu rozhodl, že Mašín byl v době svého úmrtí v roce 1942 majitelem statku a že smlouvu, kterou postoupil statek svým dětem - Ctiradovi, Josefovi a Zdeně, podepsal pod nátlakem.

Server Seznam Zprávy se odkazuje na odevzdávací listinu, podle které jsou od 13. listopadu novými majiteli statku právě sourozenci Zdena a Josef Mašínovi. Dvě osminy patří paní Mašínové, šest osmin jejímu bratrovi. "Dědické rozhodnutí bylo odesláno na katastr nemovitostí, který provádí přepis vlastníka. Ten má formální lhůtu 20 dní na přepis," řekl právní zástupce Mašínových Milan Janoušek. Podle něj jsou tak letité tahanice definitivně u konce.

Mašínová u soudu od roku 2012 zpochybňovala smlouvu, kterou protinacistický odbojář Josef Mašín postoupil statek svým dětem. Mašínová uvádí, že smlouvu její otec podepsal pod nátlakem a že skutečným vlastníkem byl i v době úmrtí on. Okresní soud v Kolíně ale žalobu z procesních důvodů zamítl kvůli tomu, že o určení vlastnictví požádala jen Mašínová - tedy pouze jeden z více dědiců. Verdikt potvrdil Krajský soud v Praze a posléze i Nejvyšší soud.

Zdena Mašínová

Až Ústavní soud v roce 2015 vrátil rozhodování kolínskému soudu, který podle soudců původně postupoval příliš formalisticky, když Mašínovou nepoučil o povinnosti jednat koordinovaně s ostatními dědici. K žalobě Mašínové se poté připojil její bratr Josef, který v minulosti odmítal mít s českou justicí cokoliv společného. Se žalobou souhlasili také dědicové po Ctiradovi Mašínovi, který zemřel v roce 2011. Kolínský soud nakonec letos na jaře rozhodl, že Mašín skutečně smlouvu podepsal pod nátlakem, a tím ji zneplatnil. Díky tomu mohla Mašínová požádat o nové dědické řízení.

Před rozhodnutím kolínského soudu vlastnil statek formálně Státní pozemkový úřad (SPÚ), který Mašínové ještě před rozsudkem nabídl mimosoudní vyrovnání. SPÚ jí nabídl odkup podílu státu za 7,1 milionu korun nebo reálné rozdělení vlastnictví nemovitostí. Při variantě rozdělení by se Mašínová stala výlučnou vlastnicí otcova rodného domu a části polností tak, aby hodnota těchto nemovitostí odpovídala velikosti jejího spoluvlastnického podílu. Mašínová nabídku na místě odmítla.

Rod Mašínů na statku žil po staletí. V roce 1940 jej protinacistický odbojář Josef Mašín nechal přepsat na své tři nezletilé děti. Později statek zabral stát. Po listopadu 1989 získala dvě osminy statku Zdena Mašínová, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové se do Česka nevrátili ze Spojených států.

Mašínová chce ve zchátralém rodinném statku vytvořit důstojný památník svého otce.

zdroj: ČTK
Spustit audio