Zdravotní klauni mají místo desinfekce bublifuk, přesto umí zázraky. Rozesmějí těžce nemocné děti i jejich rodiče

29. leden 2020

Zdravotní klauni pravidelně navštěvují nemocnice v Příbrami, v Benešově i v Kolíně. Neúnavně klepou na dveře pokojů, za kterými leží vyděšené a smutné děti. Místo prášků, léčí smíchem. Malí pacienti díky zdravotním klaunům alespoň na chvíli zapomenou, co je trápí.

Do šatny zdravotnického personálu příbramské nemocnice vchází Marcela Máchová a Alexandr Stankov. Navlékají bílé pláště a ladí hudební nástroje. Za chvíli ze dveří vyjdou jako popletený docent Eduard Zahradníček a rázná vrchní sestra Tučková. Ve výbavě mají červené nosy, bublifuk a plyšového medvěda. Sestřička z dětského oddělení je vítá s otevřenou náručí a hlásí, které pokoje mohou klauni navštívit a kam je naopak vstup zakázán.

Sestra Tučková i docent Zahradníček už mají za sebou 12 let praxe, a tak zvládnou i nečekané situace. Stačí jim pár vteřin na pokoji a hned ví, jaký lék použít. Někdy se na ně děti jen dívají a mlčí, rozpovídají se, až když klauni odejdou. Dnes ale rozesmáli hlavně tatínka, který dostal klaunský nos, takže může se synem pokračovat ve hře.

Během tří hodin v nemocnici se oba klauni pěkně zapotí. Marcela Máchová i Alexandr Stankov herectví vystudovali na vysoké škole, i přesto museli ještě absolvovat celou řadu školení. Nezáleží na tom, jestli je jejich pacientům osmdesát let nebo jen dva roky. Každou klauniádu jim totiž ušijí přímo na míru.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.