Zdravotní matrace i rifle na kroužcích. Státní zastupitelství prověřuje pochybení výhod pro exhejtmana Ratha

5. leden 2020 16:30

Vězeňská služba chybovala v postupu vůči  odsouzenému Davidu Rathovi v teplické věznici. V České televizi to řekla pražská Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Konkrétní chyby, které odhalilo ústecké krajské státní zastupitelství, neuvedla.

Podle serveru Česká justice dvě státní zástupkyně koncem loňského roku provedly kontrolu pobytu odsouzeného Davida Ratha v teplické věznici a zjistily pochybení.

Státní zástupkyně měly věznici vytknout, že Rathovi místo erární povolila využívat zdravotní matraci. Rath, odsouzený k sedmiletému nepodmíněnému trestu, měl údajně také na kroužky chodit v riflích místo v běžném vězeňském oblečení.

Mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová kontrolu žalobců potvrdila, víc ji ale komentovat nechtěla. "Ředitel věznice dosud neobdržel oficiální zápis této kontroly a přijde nám nestandardní, že o této kontrole mají již informace média," uvedla Kučerová s tím, že dokud služba nedostane písemné vyjádření, nemůže podávat relevantní informace.

Bývalý středočeský hejtman David Rath byl v červnu loňského roku osouzen k sedmiletému trestu vězení a pokutě 10 milionů korun za zmanipulované zakázky. Po výzvě k nástupu trestu se nehlásil v pražské věznici, která je jeho bydlišti ve středočeské Hostivici nejblíž, ale ve věznici v Teplicích. 

autor: jum
Spustit audio