Zdravotní stav Čechů je horší než před pandemií. Může za to víc alkoholu, stresu, méně pohybu i odkládání vyšetření

8. červen 2021

Češi mají až o třetinu horší zdravotní stav než před pandemií covidu-19. Z počtu aktuálních hospitalizací a zákroků to odhadují odborníci na interní medicínu z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN).

Podle lékařů může za zhoršení zdravotního stavu méně pohybu, naopak více jídla, alkoholu i stresu a také odkládání plánovaných vyšetření.

Češi mají nyní potíže například s trávicí soustavou. Kvůli žlučníkům museli lékaři letos v dubnu a květnu hospitalizovat dvakrát víc lidí než před rokem. O polovinu také přibylo pacientů, kteří potřebovali uvolnit kaménky ze žlučových cest.

Data u některých nemocí ale ještě lékaři nemají. „Bojíme se toho, že dojde k nárůstu nádorových onemocnění. A především, že se nádorová onemocnění budou zachytávat v pozdější fázi, než tomu bylo dříve,“ říká přednosta IV. interní kliniky VFN Radan Brůha.

Dopady na psychiku

Výrazné zhoršení očekává nemocnice také u srdečních nebo plicních nemocí. A hůř na tom Češi budou pravděpodobně i s psychikou. Primář IV. interní kliniky VFN Jaroslav Macášek proto všem doporučuje především omezit stres. „Což se samozřejmě jednodušeji řekne, než udělá, ale každý můžeme sáhnout do svého svědomí a říct si, co děláme špatně, a to se týká i dietních opatření a pohybové aktivity,“ dodává primář.

Pokud má někdo problémy se zdravím, měl by podle rady primáře Macáška navštívit co nejdřív ordinaci odborníků.

autor: Marie Veselá
Spustit audio