Zdravotníci v nemocnicích jsou přetížení, pomáhají hasiči, vojáci i dobrovolníci. Kdo může pomoct?

26. listopad 2021 10:12

Chybějící a přetížený personál na covidových odděleních mají pomoct nahradit brigádníci. Fyzicky schopné, očkované pomocníky hledá například krajská nemocnice v Liberci. Kolik se jich už přihlásilo, a kde mohou pomáhat, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Krajská nemocnice Liberec začala hledat placené brigádníky 22. listopadu. Zatím se jich přihlásilo na 80 a zdravotnické zařízení už do svého týmu vybralo prvních pět. Zdravotníci jsou za tuto pomoc nesmírně vděční, oceňují, že se lidé hlásí o náročnou práci ošetřovatele. Pracuje se ve 12 hodinových službách a brigádníci na sobě po celou dobu musejí mít, stejně jako lékaři a sestřičky, ochranné masky, štíty a neprodyšné pláště.

Zdravotní vzdělání, nebo pracovní zkušenost u brigádníků je vítané, ale není podmínkou. Zájemci musí mít povinné očkování proti žloutence typu B a samozřejmě proti covidu-19. A také musí být fyzicky zdatní. Pomáhat mají hlavně při obsluze pacientů na lůžkových odděleních.

„Budou pracovat na covidovém oddělení, podílet se na manipulaci s pacientem a zajišťovat péči o pacienty, kteří jsou upoutáni na lůžko. Určitě pomůžou sestřičkám a uvolní jim ruce, aby se mohly věnovat své odborné práci,“ popsal náplň práce dobrovolníků mluvčí krajské nemocnice Václav Řičář. Nemocnice musí stále zvládat péči nejen o covidové pacienty, ale i o další těžce nemocné lidi.

Kdo pomáhá v ostatních nemocnicích v kraji

Do jablonecké nemocnice nastoupili tento týden na pomoc tři vojáci, stejný počet je od 25. listopadu i v České Lípě. I tam hledají brigádníky, ale už se zdravotní specializací, kteří by nahradili chybějící sestry.

Nemocnice v Jilemnici nemá k dispozici žádného pomocníka, a to přesto, že zdravotníci jsou podle ředitele nemocnice Jiřího Kalenského při třetí vlně už velmi vyčerpaní, jak fyzicky, tak především psychicky. Ve společnosti navíc panuje velká nervozita, která se podle jeho slov obrací i proti zdravotníkům; například ze strany pacientů, kteří museli dlouho čekat na ortopedické operace, které se teď kvůli opětovnému budování covidových jednotek znovu musejí odkládat.

K 25. listopadu bylo na lůžkových odděleních nemocnic v Libereckém kraji 123 pacientů s covidem-19. Číslo není ještě tak vysoké, přibývají ale pacienti s těžkým průběhem. Podle oslovených nemocnic jsou mezi nimi stále mladší ročníky. Výjimkou nejsou na jednotkách intenzivní péče třicátníci, nebo čtyřicátníci. Podle primáře krajského oddělení ARO Dušana Mormana jde z 80 procent o lidi, kteří se nenechali očkovat.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související