Zdroje vody na zahradě, hotel pro hmyz, zázemí pro psa

11. září 2010

Ve 197. dílu se dozvíte, jaké nádoby vody jsou na vaší zahradě pro zvířata nebezpečná, a naopak, které nádoby byste měli na zahradu doplnit. Zahrada bez ptáků nebo motýlů totiž nemá svůj půvab. Víte, že nejrůznější „létající potvůrky“ – Vosičky, čmeláci, slunéčka - mohou být pro vaší zahradu velmi užitečné? Když je na zahradě ubytujete, nebudete muset používat chemické postřiky proti škůdcům. Více se dozvíte právě v tomto díle Hobby magazínu. Zázemí pro psa a chovatelské potřeby, které budeme jako páníčkové potřebovat, vám přiblíží veterinářka Jana Bendová.

Zdroje vody na zahradě
Chtěli byste mít živou zahradu? Krásné květiny totiž pro skutečný pocit přírody v blízkosti vašeho domu nestačí. Zahrada bez ptáků nebo motýlů nemá svůj půvab. Jaké nádoby vody jsou ale na vaší zahradě pro zvířata nebezpečná a naopak které nádoby byste měli na zahradu doplnit? Na to se ptala Markéta Vejvodová Petra Stýbla z Českého svazu ochránců zvířat v Praze.

Tejpování
Už jste slyšeli o tejpování? Jde o metodu zpevňování kloubů s pomocí speciální lepící pásky. Mohou ji využívat například sportovci na přetěžované klouby, ale uplatní se i v jiných případech. Víc se dozvíte od fyzioterapeutky Lucie Slavíkové, za kterou zašel Jan Zítka.

Hotel pro hmyz
Víte, že nejrůznější „létající potvůrky“ – Vosičky, čmeláci, slunéčka - mohou být pro vaší zahradu velmi užitečné? Když je na zahradě ubytujete, nebudete muset používat chemické postřiky proti škůdcům, protože si s ním užitečný hmyz přirozeně poradí. Na vaší zahradě byste jim měli zřídit ubytování. A za to vám zase poděkují nejen vaše kytičky, ale i ekologové. Jak takový „pětihvězdičkový hotel pro hmyz“ postavit zjišťovala Markéta Vejvodová u Petra Stýbla z ČSOP v Praze.

Zázemí pro psa
Jste novopečenými majiteli psa a chcete svému zvířecímu kamarádovi udělat doma to správné zázemí. A také vás čeká nákup chovatelských potřeb. Dřív, než se do toho pustíte, poslechněte si praktické rady veterinářky Jany Bendové. Ptal se jí Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr
Bramboráky budou lépe stravitelné, když do těsta přidáme trošku prášku do pečiva a vše necháme trochu nakynout.

autor: Eduard Hrubeš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.