To, že mají lidi v létě angíny je běžné. Může za to kolísání teplot, ujišťuje specialistka

8. srpen 2019

Je odbornicí na hygienu hlasu a lékařkou roku 2017. Proč teď hodně lidí kašle? Je to angína, chřipka, nebo nachlazení? Lékařky Jitky Vydrové se ptal Aleš Cibulka.

Lidi teď hodně kašlou a říkají, že je to chřipka. Mýlí se, upozorňuje v Blízkých setkáních odbornice Jitka Vydrová. „Říká se to lidově, ale chřipka je závažné onemocnění, které se projevuje horečkou a třesavkou. Bolest v krku nastupuje až potom. To, že mají lidé v létě angíny je běžné a kolísáním teplot je naše kotlina známá.“

Jitka Vydrová

Co tedy bolest v krku způsobuje? „Kolísání teplot dráždí sliznice horních i dolních dýchacích cest. Letní angíny z přemíry horka a přemnožení bakteriální mikroflóry jsou časté.“ upozorňuje Jitka Vydrová a dodává: „Od té doby, co máme antibiotika, tak angína není horší, než chřipka. Antibiotika jsou zázrak.“

A co klimatizace? „Není to zdravé. Klimatizace nemá mít rozdíl větší než 6°C. Takže když je venku 30°C, v autě je třeba mít klimatizaci nastavenou na 24°C a ne na 18°C,“ radí odbornice.

Lze hlas zlepšit? Co je zlato v hrdle? Jak správně křičet, abychom si nepoškodili hlasivky? Je ve své rodině jedinou lékařkou?

autoři: Aleš Cibulka , eh
Spustit audio

Související