Ze samoobslužné lednice si vyberte zboží a peníze nechte v kasičce. Novinku v prodeji nabízí statek Patákovi u Vrchotových Janovic

16. únor 2023 11:00

V Česku přibývá farmářů, kteří prodávají své výrobky přímo na farmách. Za poslední dva roky se jejich počet podle zemědělského svazu ztrojnásobil přibližně na šest stovek. Využívají k tomu podnikové prodejny, různé automaty na potraviny, a nově také samoobslužné lednice. Lidé jen přijdou, vezmou si zboží a peníze za odebrané potraviny nechají v kasičce. Jeden takový statek je nedaleko Votic na Benešovsku, kde natáčela reportérka Věra Hájková.

Když Zemědělský svaz před dvěma lety zakládal portál Najdi svého zemědělce přihlásilo se k prodeji ze dvora na 200 farmářů. Teď jich tam je přes 600. Farmáři se navíc podporují v prodeji. Třeba na rodinném statku Patákovi najdete zboží od farmářů z široka daleka.

Zákazníci si zde mohou koupit různé druhy farmářských výrobků, od zeleniny až po maso. Poslední novinkou je prodej ze samoobslužné lednice.

„Tak momentálně tam máme poslední kousky našeho masa. A zároveň už spolupracujeme s dalšími farmáři, takže nabízíme i knedlíky z místní knedlíkárny ze Sedlčan. Dále tady máme  momentálně produkty z farmy se pstruhy,“ přibližuje část aktuálního obsahu samoobslužné lednice Lucie Patáková.

Zákazníci si mohou přijít nakoupit kdykoliv. Otevřou si lednici, vyberou zboží a peníze vhodí do kasičky. Podle statkářky funguje prodej prostřednictvím novinky dobře, lidé chodí nakupovat ve dne i v noci. Prodej ze dvora považuje za jedinou možnou cestu pro zemědělce do budoucna. Důležité je totiž najít koncové odběratele. 

Raději podpoří místní

Jedním z pravidelných zákazníků je i paní Marcela, která na statek chodí nakupovat každý týden. „Proč podporovat nějaký velký řetězce, když můžeme podporovat tady místní hodný lidi,“ komentuje svůj nákup.

Na statku Patákovi

Přímý prodej koncovým spotřebitelům dělá radost i majiteli farmy Tomáši Patákovi. „Jsem rád, že si sem za tou kvalitou dojedou. Ten zájem mě překvapil.“

K prodeji ze dvora se podle Agrární komory hlásí stále více farmářů. Zemědělský svaz ČR tak před dvěma lety zřídil portál Najdi svého zemědělce CZ. Zpočátku v něm bylo zaregistrovaných 200 farem, a teď je to podle mluvčího svazu Vladimíra Píchy trojnásobek:

„V současné době se na něm nalézá přibližně 600 prodejních míst českých zemědělců, kteří nabízejí vše ze svého sortimentu od pytle obilí až po zpracované potraviny, jako jsou uzeniny, případně mléčné výrobky. V dalším vývoji se soustředíme na propojování jednotlivých zemědělců a jejich vzájemné zásobování sortimentem.“

Na Voticku mají farmáři i společný obchod. Jednou za čas ho naplní zbožím a přes sociální sítě dají vědět zákazníkům, že si mohou přijet nakoupit. Často jsou prý lidé překvapeni i příznivou cenou, protože odpadají marže obchodů a náklady za dopravu.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio