Ze zámku hotel. Arcibiskupství pražské otevírá opravenou památku v Dolních Břežanech

20. září 2018 07:58

V zámku v Dolních Břežanech se otevírá luxusní hotel. Jeho vlastníkem je Pražské arcibiskupství, které památku ze 16. století získalo v církevních restitucích. Do oprav investovalo přes 200 milionů korun. 

Rozsáhlá rekonstrukce začala v polovině roku 2015.  „Zaměříme se především na hosty a pracovníky přijíždějící do vědeckých center ELI a HiLase ze zahraničí, část kapacity bude sloužit firemní klientele. Kromě toho by se tu mohly pořádat svatby s možností oddávání v kapli sv. Máří Magdalény," uvedl už dříve Vladimír Tylš z Arcibiskupství pražského.

I ta byla součástí velkorysých oprav.

Během rekonstrukce našla stavební firma nečekaně klenutou místnost. "Ukázalo se, že sloužila pravděpodobně jako technická místnost," doplnil Jan Liebner z arcibiskupství.

Opravený zámek v Dolních Břežanech sloučí církvi jako hotel

První etapou rekonstrukce vlastního památkově chráněného objektu zámku byly bourací a sanační práce. Pod vedením památkářů musely být odstraněny nejen nevhodné vestavby v interiéru zámku, ale také nevhodné stavby jak v bezprostředním okolí této historické budovy, tak v celé oboře.

Jen odstraňování těchto objektů a všech nevhodných staveb v oboře trvalo téměř rok a půl a přišlo na zhruba pět milionů korun. Zbouráno bylo mimo jiné také torzo pomníku zakladatele KGB Felixe Edmundoviče Dzeržinského – přímo před hlavním vstupem do zámku.

Po znárodnění v roce 1948 se v objektu střídaly instituce, v polovině 70. let jej převzalo ministerstvo vnitra, které tady nechlo postavit ubikace pro vojsko, cvičné prostory pro pohotovostní pluky a takzvané červené barety. 

Arcibiskupství pražské je dnes největším vlastníkem pozemků a nemovitostí v katastru obce Dolní Břežany. 

Opravený zámek v Dolních Břežanech sloučí církvi jako hotel
Opravený zámek v Dolních Břežanech sloučí církvi jako hotel
Opravený zámek v Dolních Břežanech
autor: Radek Duchoň
Spustit audio