Žebrovník, garážová vrata, zavlažování střešní zahrady

22. květen 2010

Ozelenit si dnes můžete téměř každou plochu, pokud tou vámi zvolenou bude střecha, musíte myslet na speciální zavlažování. I o něm bude 181. Hobby magazín Eduarda Hrubeše. V poradně pro všechny kutily, zahrádkáře, chovatele, chataře i chalupáře vám také představíme držitele ocenění Největší sbírka pivních tácků a mloka zvaného Žebrovník Waltův...

Zavlažování střešní zahrady
Láká vás střešní zahrada, o níž jste slyšeli v jednom z předchozích dílů, a rádi byste si vysadili zeleň třeba na střeše vaší garáže či terasy? Pokud si střešní zahradu pořídíte, musíte myslet na speciální zavlažování. Vše o střešních zahradách zjišťovala Markéta Vejvodová u Vladimíra Horského ze specializované firmy Terestra.

Sběratel pivních tácků
Jak známo české pivo se těší velké oblibě doma i v zahraničí. A tak není divu, že u nás máme hodně sběratelů, kteří se zaměřují na pivní suvenýry. Například na pivní tácky jako pan Jaroslav Štěrba. Ten jich má úctyhodný počet - 70 tisíc. Může se pochlubit cenou Největší sbírka, kterou dostal na začátku roku 2010 od Klubu sběratelů kuriozit.

Garážová vrata
Máte v plánu si letos zřídit novou garáž a přemýšlíte, jaká garážová vrata byste měli použít? A víte, jaké máte možnosti, jaké technologie se používají v současnosti a také vás zajímá, jestli je například dálkové ovládání vrat bezpečné? To vše pro vás zjišťovala Markéta Vejvodová u Roberta Virta, pracovníka předních časopisů o bydlení.

Žebrovník Waltův
V domácím akváriu můžeme chovat také mloka zvaného Žebrovník Waltův. Jde o nepříliš náročného obojživelníka, který se může dožít až 25 let. Proč se mu vlastně říká žebrovník? A co by o něm měl vědět ten, kdo si ho chce pořídit? To všechno zajímalo Jana Zítku na návštěvě u odbornice na zájmové chovy Lízy Švejdové.

Dobrá rada na závěr
I staré kvasnice se dají oživit, když je rozdrobíte najemno v misce a jemně posypete moučkovým cukrem.

autoři: Eduard Hrubeš , Jan Zítka , Markéta Vejvodová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.