Zelené osení, pučálka a stromek „pomlázkovník“

Zkusit vypěstovat osení může být dobrá zábava pro vaše děti nebo vnoučata. Společně se do toho můžete pustit klidně i po Velikonocích. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Nejrychleji se asi ‚ukážou‘ řeřicha a ječmen, doporučit mohu i pískavici neboli řecké seno. Semena namočte na tři až deset hodin do vody 30 °C teplé, každý druh zvlášť (vodu často vyměňujte, aby zůstala teplá). Ječmen a pískavici pak osušené vysejte velmi hustě do květináčku, do perlitu nebo do písku. A ponechte v místnosti, kde je okolo 25 °C. Pravidelně zalévejte, ideálně spodem.

Řeřichu můžete nechat klíčit na misce s pijákem nebo ubrouskem (stále vlhkým). Nejlepší nádobou je kamenina, bílý porcelán nebo skleněná miska s hladkým povrchem. Aby řeřicha držela tvar, doporučuji nasypat po namáčení semínka do ‚ohrádky‘ z kelímku od tvarohu apod., ze kterého odříznete dno. Jak řeřicha poroste, díky ohrádce bude držet tvar. Podobně můžete naklíčit ředkvičku, ředkev, semeno cibule, mungo, cizrnu, vojtěšku.

Zasazená pomlázka by neměla být příliš utažená

Po velikonočním pondělí můžete také do zahrady vysadit pomlázku. Když ji ‚po akci‘ namočíte na dva, tři dny do vody a pak teprve vysadíte, nebo jí necháte ve vodě, než se objeví kořínky, úspěch je téměř zaručen. Vyroste vám stromek pomlázkovník. Radím ideálně uplést dvě pomlázky, jednu na koledu a druhou, kterou budete vázat volněji a upletete ji bez rukověti. Taková zakoření lépe a ve volné vazbě bude lépe sílit, kmínek bude po letech lépe vypadat.

Doporučuji zkusit připravit pučálku, staročeský pokrm z naklíčeného hrachu. Celý hrách (zelený) namočíme do vody, a když klíček začne prorážet od semene, hrách usušíme a na pánvi opražíme na trošce rostlinného či živočišného tuku. Pučálku osladíme trochou cukru (počkáme, než ji obalí, nebo zkaramelizuje a přilepí se na slupky hrachu), nebo ji osolíme. Chroupeme při čtení knihy, nebo poslechu rozhlasu.

Alternativou hrachu může být namočená sója nebo ještě lépe cizrna, popřípadě můžete použít mražený hrášek, nebo hrášek s mrkví a kukuřicí. Chutná je i takto připravená na kostičky nakrájená mrkev.“

Spustit audio

Související