Zelené potraviny a jejich vliv na organizmus

MUDr. Kateřina Cajthamlová
MUDr. Kateřina Cajthamlová

Hubnutí se zelenými potravinami. Dozvěděli jste se, jak pomůže s hubnutím zelený ječmen nebo chlorella, o co vlastně jde a zdali to není jen další trik, který musíme doplnit známými způsoby hubnutí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hezké čtvrteční odpoledne vám i dnes přeje Patrik Rozehnal ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A doktorka Kateřina Cajthamlová, dobrý den, dneska máme vlastně zelený čtvrtek, viďte, Patriku?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ano, s velkým předstihem a kvůli zeleným potravinám.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
My jsme absolutně moderní, protože, co já vím, tak Vánoce se začínají promovat už někdy v září, tak co my bychom dnes nemohli dát zelené potraviny. A vlastně Velikonoce.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ano, s Regionem jste stále napřed. Ne, ale musíme to uvést na pravou míru, ty zelené potraviny jsme vybrali proto, že je to na přání jedné z našich posluchaček, která napsala email, ve kterém se ptá právě i na zelený ječmen a chlorelu, tedy zelené potraviny, jestli nějakým způsobem dokáží pomoct zhubnutí. Tak tomu se budeme věnovat.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, já naprosto paní posluchačku chápu. Pokud člověk projede vlastně tyhle ty dvě slova na Internetu, tak se dozví, že to jsou vysloveně zázračné věci. Podívejte se, tak pomáhají s imunitou, pomáhají detoxikovat organismus, pomáhají k odkyselení, pomáhají zvýšit obranyschopnost, zlepšují imunitu, chlorela dokonce, což je teda jednobuněčná mikroskopická sladkovodní řasa, ta, která se tady prodává, tak to je nejbohatší zdroj chlorofylu. Prostě člověk úplně září a říká si, tak tohle budu jíst od rána do večera.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To je spousta termínů, které musíme rozebrat, my jako rostliny potřebujeme chlorofyl?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, ano, tak to je první zajímavá věc, chlorofyl se používá v našem lékařství poměrně tradičně. Jediná jeho smůla je, že se používá zevně. On je totiž výborný ve formě nějakých sprejů nebo mastiček na hojení ran, na zlepšování vlastně prognózy aft, například, používá se na ústní dezinfekci, používá se jako ústní dezodorant, čili pokud ho používáme zevně na kůži a sliznice, tak je to opravdu docela zázračný lék. Já si pamatuji, že jsme v nemocnici například bércové vředy léčili jejich okolí chlorofylem a opravdu ty výsledky byly báječné. Bohužel, jakmile tuhle tu věc se všemi enzymy, které bohužel tedy po průchodu žaludkem ztrácejí svoji funkci, jakmile to používáme jako vnitřně, tak dochází k tomu, že vlastně my jíme něco podobného jako kdybychom jedli třeba zelí, nebo kdybychom jedli jiné rostliny, které ten chlorofyl ve svých buněčných stěnách obsahuji. To znamená, máme vlastně totéž, jenomže bohužel zelený ječmen i chlorela předtím, než je dostanou konzumenti v té formě prášků, tak jsou vysušeny, a je to vlastně určitá forma koncentrátu, která už bohužel část těch antioxidačních vlastností ztrácí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Povídat si tedy o zelených potravinách, už jsme mluvili o zeleném ječmenu a o chlorele, budeme i po písničce, která vás teď na Regionu čeká.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Zelená se to dnešní vydání seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou díky tématu, které nám pro dnešek vybrala jedna z posluchaček našeho pořadu. A ptala se na zelený ječmen a chlorelu. My jsme zmínili ten chlorofyl u těchto látek, zmínila jste to, k čemu se chlorofyl hodí, ale ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Že je účinný zevně, jsem zmínila.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ano, ale tady asi předpokládám, že posluchačka by ráda konzumovala tedy ječmen a chlorelu tak tradičně jako jiné potraviny. A ptá se, jestli to má smysl ohledně hubnutí tedy.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Prosím pěkně, tak určitě její vnitřní konzumace neublíží, pokud vlastně dobře čte složení, čili bude vědět původ. Tady se prodává chlorela například z Tchaj-wanu, tam, já nevím, to bych asi spíš kupovala v lékárně, abych si byla jistá. Pak jsou tady čeští producenti, dokonce existují výrobky s certifikátem, údajně certifikátem bio, tam bych hledala tu naší zelenou zebru. To je zeleno-bílá zebra, kde je pod tím napsáno číslo vlastně kontrolního orgánu, takže takto označené, věřím, že může být bio. Neumím si tedy představit, protože znovu říkám, jedná se o sladkovodní řasu, tak neumím si představit vodní zdroj tady u nás, ve kterém by se dala pěstovat ta řasa v kvalitě bio poté, co třeba bude pršet a z okolních polí tam steče nějaké hnojení. Takže tady bych si i vybírala lokalitu, jako si to vybíráme u vína. Protože vlastně ... 

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A to se tam dozvím na obalu?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já pochybuji. Takže já myslím, že tam se to člověk nedozví, ale vybírala bych si tu chlorelu, u které bych teda znala výrobce, věděla bych, že teda opravdu široko daleko jsou jenom biofarmy. Takže tam asi ano. Jinak, co se týče té oblíbené detoxikace, údajně chlorela vás zbaví těžkých kovů. Tak to jsem si takřka jistá, že jenom zaživa. To znamená, dokud ta řasa vlastně je živá, takže určitým způsobem zbavuje své okolí těžkých kovů.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Že je nasává tak asi jako houby do sebe vtahují těžké kovy.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, my ji nemáme v živé formě?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Nemáme, my ji máme vysušenou, takže tam si to neumím ten mechanismus představit. Další, co se týče tedy zase zeleného ječmene, já trošičku takhle přeskočím, protože obě ty potraviny mají jeden velmi silný efekt, a to je efekt placebo. U lidí funguje víra, říká se, věř a víra tvá tě uzdraví. A prosím, placebo efekt v malé míře funguje i u účinných substancí. To znamená, pokud nějaký lék, který dostanu od lékaře, dostanu s tím, že mi pak doktor vysvětlí jeho účinek, řekne mi, že pro mě je v tuto chvíli vhodný a že má ty a ty účinky, které jsou pozitivní a těch vedlejších má málo, tak ten lék bude fungovat lépe, než když já si sám přečtu příbalový leták a přečtu si, že v malé míře může ten lék třeba působit krvácení do žaludeční sliznice. Tady pro mě je zajímavé, že žádný z těchto dietních doplňků, který je tedy údajně účinný, nemá zmíněny žádné vedlejší účinky. To pro mě jako lékaře je překvapivé, protože vím, že pokud je něco účinné, tak i třeba voda je účinná, ale v určitém množství začíná mít nežádoucí účinek. Čili bych čekala, že tam bude napsáno, používejte maximálně tuto dávku, protože vyšší dávky mohou mít tyto nežádoucí účinky. Já jsem se připravovala na dnešek, takže jsem si i detailně přečetla internetové diskuse a našla jsem tam konkrétně u té řasy pár dotazů různých lidí, že jako začli brát tu řasu a že je začala bolet hlava, nebo, já nevím, měli nějaké další příznaky, které zase já čtu jako příznaky hladovění. To znamená hypoglykemie. To samozřejmě s tou řasou nemá asi vůbec nic společného, ale má to něco společného s tím, že ten člověk nejí pravděpodobně nic jiného než chudáka řasu. A to může být tedy vysloveně škodlivé.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tím užíváním si naboural vlastně ten zdravý životní styl, který mohl mít předtím zdravější možná.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Předtím, když jedl pestrou vyváženou stravu, dostatečně pil a nevěnoval se nějakému zvláštnímu systému detoxikací, kterých je opravdu Internet plný, tak byl zdravější. Za to nemůže ta řasa, za to může všechno to ostatní, co ten člověk vlastně dělá.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubneme zdravě ve čtvrtek pravidelně na Regionu. Posloucháte náš pořad a jeho hostem pravidelným je doktorka Kateřina Cajthamlová. Dnes řešíme zelené potraviny, zelený ječmen a chlorelu. Vy jste mluvila o tom, že jste sledovala i diskuse na Internetu. Účinky těch potravin. Objevují se tam třeba i nějaké diskuse na to téma, jestli teda to opravdu někomu pomohlo zhubnout nebo jestli je to doporučení na to, aby člověk nejedl, je nutné, nebo je nutné zkonzumovat s něčím dalším, aby to mělo větší účinek, co všechno se tam objevuje. A váš názor.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tam se objevuje většinově pouze jásot. Já bych docela věřila tomu, že ti lidé, kteří se snaží tyhle ty věci prodat, tak samozřejmě mají spoustu volného času, takže na těch diskusích píšou spoustu nadšených příspěvků. Já jsem tady velký skeptik. V těch diskusích se neobjevil názor žádného odborníka. Nediskutoval tam nikdo, kdo takzvaně by měl vést ty klinické studie, kterých jsou údajně řady. Prosím pěkně, jsou řady klinických studií na zevní užití chlorofylu z různých zdrojů. To určitě ano. Co se zeleného ječmene, já trošku přeskakuju, omlouvám se, co se zeleného ječmene týče, to je na českém území tradiční potravina, která se ve formě pražma konzumovala vlastně před sklizní v době hladu. Čili to se jedná o něco, co opravdu má víc bílkovin než sacharidů, samozřejmě ale má to podstatně méně bílkovin než třeba krůtí prsa nebo než čočka nebo sója, ale má to prostě víc, větší poměr proti zralému ječmeni to má větší poměr bílkovin než sacharidů. U všech těch, kterým se moc líbí bezsacharidové diety, je to tedy potravina, která je jakoby vhodná. Ale množství bílkovin a těch esenciálních aminokyselin, které se v zeleném ječmeni v té formě prášku nebo nějakých kapslí vyskytuje, na žádném z těch obalů bohužel není deklarováno. Takže já se nemohu vyjádřit. Já nevím, jaká koncentrace vlastně toho zeleného ječmene v tom výrobku je.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já vím, že někteří posluchači berou hlavně ten zelený ječmen jako jakýsi startér do toho dne, že je dobré užívat ho prý k snídani, nastartovat si to, že je to zelená potravina, že dodá nějaké enzymy a látky pro to, aby třeba i se jim lépe trávilo a ten den nastartoval. Může to ten efekt mít nebo je to jenom to placebo, o kterém jsme mluvili?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych řekla, že začít den pitím něčeho, co obsahuje v sobě pár vitamínů, ať už je to džus nebo zelený ječmen, může být dobré. Tady u toho džusu ta výhoda je v tom, že to ještě obsahuje sacharidy, které tedy rozsvítí trošku ten mozek ráno. Stejným způsobem někdo na povzbuzení používá kávu, to je horší varianta. O tom už jsme mnohokrát mluvili. Ale já si myslím, že nejlepším startem k novému dni je opravdu kvalitní vyvážená snídaně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Když to shrneme, to naše povídání o těch zelených potravinách, tedy ječmenu a chlorele, dá se říct, že s hubnutím nám to příliš nepomůže. Jako doplněk přiřadit to k tomu našemu, asi ano, tím si neuškodíme, ale spoléhat na to, že to bude něco, co nám pomůže rychleji a účinněji zhubnout, nelze.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě. Tady bych chtěla znovu zdůraznit, že rychle a účinně pomáhá zhubnout vyvážená strava, obsahující nízké množství tuků, zejména živočišných. A pravidelný dostatečný pohyb. A ta strava, pokud je odňata tomu hubnoucímu, tak on rychle hubne na kila, ztrácí vodu, svalový škrob, takže je šťastný, ale bohužel s jeho množstvím tělesného tuku to příliš mnoho nedělá.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová. Nezapomeňte, že diskutovat s ní můžete i na facebooku www.facebookcom/hubnetezdrave. Stát se jejími fanoušky. Nebo poslat třeba i pro příště dotaz, kterému můžeme věnovat celý díl, na adresu katerina.cajthamlova@rozhlas.cz. Mějte se moc pěkně.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Vy také a jenom zdůrazňuji, ona neublíží ani jedna z těch substancí. Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.