Zelenina, kterou byste nečekali, že Josef Maršálek přidá do sladkého těsta kvůli vláčnosti

Letní období je časem, kdy sklízíme na polích a hlavně na zahrádkách nejrůznější zeleninu a taky ovoce. Pokud chceme v kuchyni experimentovat a jedná se nám nejenom o chuť, ale i o konzistenci, o texturu a chceme korpusy extra vláčné a šťavnaté, tak se fantazii meze nekladou.

Přidáváme různé druhy ovoce, ale také zeleniny. Počítejme ovšem s tím, že zelenina i ovoce pouští poměrně dost vody. Proto ji předem vymačkejme nebo jí nahraďme část jiné tekutiny v receptu. Zeleninu se hodí nastrouhat nebo povařit a rozmixovat na pyré.

Kromě jablek, hrušek, švestek můžeme přidávat cuketu, červenou řepu, různé druhy a barvy mrkví, špenát a koriandr. Existují sladké brambory, dýně, patison. Můžeme používat hrášek s mátou, vanilkou či citronem. Těsta můžeme nastavit fazolemi či cizrnou, tuřínem, kadeřávkem, avokádem, kopřivami, rajčaty, petrželí.

V cukrařině a pekařině je to opravdu jako v životě – fantazii se meze nekladou. Najděte si kvalitní a dobře osvědčený recept a experimentujte. Zapojte děti a partnery, protože pečení sbližuje.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.